Готвим бавно от 28 години

Готвим бавно от 28 години Лакомник
Готвим бавно от 28 години
Автор:Лакомник

Вече почти няма човек в света, който да не е чувал за бавно готвене и бавен живот. Това течение завладява все повече сърца в последните 28 години. Към него са се присъединили стотици хиляди хора, уморени от натоварените и забързани делници. Те си дават почивка, като по никакъв начин не напускат живота си. Работят и се развиват, но поставят себе си на първо място.

Началото е дадено през 1986 г. Тогава един журналист променя света. Той се казва Карло Петрини. Бил потресен от факта, че "Макдоналдс" отварят ресторант в центъра на любимия му Рим. Като всеки уважаващ себе си италианец, той бил почитател на добре сготвената храна, дългите обеди и протяжните разговори. За него бързото хранене било истинско престъпление. Само за няколко дни събрал група съмишленици и организирали протест. Така създали и движението Slow Food (Бавно хранене). В началото правилата им били малко - да се готви у дома, да се избягват ресторантите. Било задължително да се готви бавно и да се хапва в компания.

За малко повече от десет години, движението събира стотици хиляди почитатели от целия свят. И става ясно, че вече цели градове са готови да се присъединят към идеята и да заживеят по този начин. През 1999 година се създават първите изцяло бавни градове - Кианти, Бра, Позитано и Орвието. До днес те са повече от 40 в цяла Италия. 

Веднага се създават и нови правила. На почит са само местните сезонни продукти. Зелените площи постепенно завладяват града, като те стават приоритет за общините. Има и още едно ограничение - жителите да са най-много 50 000 души. Което ти гарантира определено количество спокойствие. Бавните градове се превръщат в истинско щастие за своите жители, които искат да правят и бизнес. Защото градчетата стават крепост, зад стените на която остават всички ресторанти за бързо хранене, както и големите супермаркети.

 И така, повлияни от тази философия са още градове в Англия, Испания, Португалия, Австрия, Полша, Германия, Америка, Бразилия, Австралия, Мексико, Япония, Ливан.

Казват, че за да се впишеш е добре да започнеш с нещо просто, което ще те накара сам да усетиш философията. Например да си налееш питие и да седнеш, за да погледаш природата. Без телефони или дори книги. Почивайте си винаги, когато можете - останате във ваната по-дълго от обикновено. Старайте се да не правите повече от едно нещо. Иначе ще нарушите философията си. Идеята на авторите на тези постулати продължават доста по-нататък. Те искат да се намали работното време. И дори - да не се ходи на работа в понеделник. Но ще трябва да я свършите също толкова добре за останалите дни. 

Но как да готвим бавно?

Вече има десетки уреди за бавно готвене. В тях храната се приготвя при температура, по-ниска от 100 градуса. Можете да правите всичко - както ястия, така и супи, десерти. Отделете си доста време, ако искате да готвите по този начин. Тук е мястото да споменем и бавното хранене. Дъвчете дълго, не бързайте. Дайте на тялото си това, което иска по най-добрия начин. Ако дъвчете достатъчно и не тъпчете устата си ще си спестите болките в корема. На второ място - няма да трупате излишни мазнини. Защото мозъкът приема информацията, че сте хапнали нещо едва след 20 минути. Храната е била достатъчна за тялото ви, но в някокъв определен момент. След 20-тата минута вие усещате само тежест. Защото не сте спрели на време. Освен това - режете храната си на дребни парчета, оставяйте приборите всеки път, когато поставите нещо в устата си. Така ще дадете време на тялото ви да разбере какво дъвчете. И още малко съвети - хранете се с хора, които изповядват същата философия като вас. Само така ще се чувствате добре и ще се отдадете на бавен обяд. И най-важното - не се оставяйте да изгладнеете до крайност. Ако направите тази грешка, отново ще прекалите на първото си ядене. 

Още по темата
Още по темата
Готвим с брашно от 2000 години
Историята на брашното минава през няколко етапа, свързани с техническия напредък на човечеството. Първите сведения за използването на силата на водата за задвижване на...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц