Хрянът убива бактериите, а горчицата пази нервите
Вкусотерапията е възникнала на основата на Аюрведа и се базира на постулата, че болестите могат да се лекуват, като се въздейства на вкусовите рецептори на човека. Разположени на езика, те са свързани с всички система на организма и затова въздействието на една или друга част от езика лекува съответните органи, твърди традиционната индийска медицина. Например за стомаха отговаря средната част на езика, а за сърцето - неговият връх. Различните вкусове (сладък, горчив, солен или кисел) могат да оказват определено въздействие и върху различните органи.
Вкусотерапията в домашни условия много малко се различава от обикновената кулинария. Единственото условие е да изберете един вкус. Тук ви предлагаме кратък обзор на осем от най-горчивите, но и най-полезни продукти.
1. Ряпата – общоукрепващо средство
Тя все още не е оценена напълно. Ряпата съдържа полезни органични киселини, минерални соли, витамини, ферменти, фитонциди, етерични масла, белтъчини и аминокиселини. За нея се твърди, че подобрява обмяната на веществата, повишава имунитета и извежда излишните течности от организма.
2. Хрянът – убива вредните бактерии, премахва възпалението
Той притежава почти всички положителни свойства на ряпата, но освен това има и бактерицидно и антисептично действие. Ежедневното натриване на кожата със сок от хрян премахва луничките, смята Аюрведа.
След промишлената обработка на хряна в него остава само целулозата, затова се препоръчва да се използват пресни корени, които могат да се настържат и подправят с лимонов сок или да се добавят към салата от два червени домата, подправени с лъжица растителна мазнина.
3. Горчицата – лекува нервите
Подходяща е при заболявания на нервната система – от нервна възбуда и неврит на седалищния нерв до истерия.
4. Грейпфрутът - за стройна фигура
Той съдържа инозитол и пектин, които изгарят мазнините по естествен път, подобрява апетита, способства за храносмилането и активизира дейността на черния дроб. Освен това нормализира работата на кръвоносните съдове, намалява нивото на холестерол, тонизира нервната система, помага за преодоляването на апатията, премахва умората.
Грейпфрутът се смята за най-полезния плод. От полза са и неговите семена – те имат бактерицидни свойства.
Доказано е обаче, че сокът от грейпфрут е способен да засилва токсичността на лекарствата.
5. Кафето – за профилактика на диабет
Съвременната медицина е доказала, че в кафето се съдържат антиоксиданти, които предотвратяват диабет от втори тип и рак на черния дроб.
Кафето помага да се справим със стреса, стимулира дихателния център на мозъка (помага на астматиците да преодоляват пристъпите), извежда излишния холестерол от организма. В кафето се съдържат също полезни въглехидрати, мазнини, жизнено важни минерали и микроелементи.
6. Чаят - за здрави кости
Той отлично помага в борбата с остеопорозата и другите заболявания на костите. Това се дължи на ефекта на полифенолите (вещества 25 пъти по-ефективни от витамин С), които предпазват генетичният материал на клетките от увреждане.
Чаят укрепва стените на кръвоносните съдове и стабилизира артериалното налягане, укрепва имунитета, лекува някои видове алергии и намалява риска от ракови заболявания. Добавянето на мляко в чая прави напитката отлично средство за камъни в бъбреците и пикочния мехур.