Телешко и козе месо са сред любимите храни на местните
Вече дни наред 15 родни звезди се опитват да оцелеят насред пустощта на Ботсвана в риалити шоуто "Африка: Звездите сигурно са полудели". Нашенците се опитват по всякакъв начин да намерят храна и се борят с предизвикателствата на времето. Но какво знаем за южноафриканската държава, приютила българите? Един от най-добрите начини да научим повече за културата на местните е тяхната кухня. Трудният климат ги е накарал да открият продукти, които се отглеждат лесно и издържат на суша като например семената сорго. Те приличат на обикновена пшеница, от тях се прави и брашно. Обикновено в ястията се използват почти всички части на животните като дреболиите, дори и краката. Въпреки това в страната почти навсякъде се продава първокласно телешко. Хората обичат много и козето месо.
Говеждо сесуа
Необходими продукти:
800 г говеждо месо
1 глава лук
3 дафинови листа
Сол на вкус
Черен пипер
Начин на приготвяне: Загряваме фурната до 160 градуса. Нарязваме месото на порции. Слагаме го в тава. Нарязваме лука и го добавяме към месото. Поръсваме с черния пипер и солта, както дафиновите листа. Доливаме вода. Оставяме да заври. Покриваме тавата и слагаме да се пече във фурната за около 4 часа. След това го намачкваме с вилица. Ако се е сготвило добре, това трябва да става лесно. Разпределя се в чинии. Най-добрата гарнитура са зелените зеленчуци.
Каша богобе
Необходими продукти:
20 г сорго
80 мл вода
Начин на приготвяне: Загряваме водата в покрит съд. Добавяме постепенно част от брашното като бъркаме непрекъснато. Продължаваме така докато водата закипи. Оставяме я да ври 15 мин. След това започваме да добавяме и останалото брашно. Отново се оставя а 15 минути на огъня. Сервира се заедно с месо или зеленчуци.
Дреболии серобе
Необходими продукти:
3кг говежди дреболии
вода
сол
Начин на приготвяне: Измиваме много добре всички дреболии. Слагаме ги във кипяща вода и ги варим около два часа. Когато станат готови ги нарязваме на малки парченца. Връща ме ги обратно и варим отново за 30 минути. Добавяме и сол на вкус. Разбъркваме добре. Това ястие се сервира с каша богобе.
Пиле
Необходими продукти:
210 г сорго
125 г бекон
2 пилешки бутчета
5 кисели краставички
1/2 червена чушка
70г царевични зърна
1/4 ч. л. кимион
1/4 ч. л. куркума
1 ч.л. лют пипер
2 супени лъжици масло
1 глава лук
Начин на приготвяне: В тенджера слагаме подсолена вода да заври. Добавяме семената сорго и варим докато омекнат или поне половин час. Изцеждаме с гевгир. Изплакваме със студена вода и отново оставяме да се изцеди. В тиган загряваме маслото. Добавяме бекона, нарязан на парченца. Отстраняваме кожата от пилето и нарязваме месото на парчета. Запържваме го за около 6 минути. Прибавяме в тигана и останалите продукти. Накрая доливаме и малко вода. Оставяме да къкри 10 минути. Разбъркваме със соргото и сервираме веднага.
Лимонови бисквити
Необходими продукти:
350 г брашно
100 г пудра захар
2 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. лимонова кора
200 мл кондензирано мляко
щипка сол
225 г масло
1/2 ч. л. захар
лимонов сок
Начин на приготвяне: Маслото и захарта се разбъркват в купа с дървена лъжица. Добавяме и сметаната и продължаваме да бъркаме докато се получи гладка каша. Започваме постепенно да доливаме млякото. Идва ред на лимоновата кора и сок. Пресяваме брашното, солта и бакпулвера. Постепенно започваме да прибавяме и тях. Накрая сместа става като тесто. На дъното на правоъгълна тава слагаме хартия за печене. Правим малки топчици и после ги дооформяме като бисквити и подреждаме. Слагаме в предварително загрята фурна при 170 градуса. Печем 12 минути. Оставяме ги да изстинат напълно и поръсваме с пудра захар преди да ги поднесем.