Кухнята на Алжир на пръв поглед е странна - в нея можете да намерите смес от месо и сушени плодове или пък всичко това гарнирано с мента. Към повечето специалитети се добавя и кускус. Алжирците са ненадминати и по отношение на сосовете. Но истинската им стихия са подправките - те са навсякъде и феерията от тях само може да зарадва небцето дори и на най-капризния чревоугодник.
Супа
Необходими продукти
8 пилешки бутчета
500 г агнешка кайма
1 глава кромид лук
1/2 ч. ч. ориз
2 яйца
1 с. л. ситно нарязан магданоз
сокът от 1 лимон
сол, черен пипер, зехтин
Начин на приготвяне
Обезкостяваме месото и го нарязваме на ситно. Запържваме в зехтин, заедно с половината от лука. Поръсваме с подправките, доливаме вода и оставяме да ври около половин час. На друго място смесваме каймата с останалия лук и ситно нарязания магданоз. От тази смес оформяме топчета и ги пускаме в супата. Добавяме и ориза. Варим още 20 минути. Сваляме супата от котлона и застройваме с яйце, разбито с лимонов сок.
Пълнени фурми
Необходими продукти
12 пресни фурми
1/2 ч. ч. млени бадеми
2 с. л. белен шам-фъстък
2 с. л. захар розова вода
24 половинки орехи
пудра захар за украса
Начин на приготвяне
Правим разрез по средата на всяка една от фурмите. През него вадим костилката. Смесваме смлените бадеми, нарязаният на много ситно шамфъстък и захарта. Добавяме малко розова вода и разбъркваме докато се получи мека паста. От нея правим топчета, подобни на формата на костилките на фурмите. С тях пълним плодовете. Ореховите половинки пък лепим две по две с останалото количество паста. Поръсваме с пудра захар. Този десерт обикновено се поднася с кафе.
Агнешки танжин
Необходими продукти
500 г агнешка кайма
500 г агнешко месо (от бута)
1 глава кромид лук
1 с. л. доматено пюре
1 ч. л. лют червен пипер
1 ч. л. сладък червен пипер
2 скилидки чесън
1 ч. л. млян кориандър
2 с. л. млян кимион
2 с. л. галета
1 яйце
1 консерва варен нахут
зехтин
Начин на приготвяне
Нарязваме месото на кубчета. Нарязваме на ситно и запържваме половин глава лук и една скилидка чесън в малко зехтин. Прибавяме месото и пържим докато покафевее. Добавяме подправките. Заливаме с около литър вода и оставяме да къкри близо час. Смесваме каймата с останалия лук, яйцето, кимиона и кориандъра. От нея правим малки кюфтета. След като ги изпържим ги добавяме към омекналото месо, заедно с нахута. Варим още десет минути. Поднасяме с кускус, ароматизиран с лимон.