Стихията на майсторите са сосовете и подправките
Кухнята на Алжир на пръв поглед е странна - в нея можете да намерите смес от месо и сушени плодове или пък всичко това гарнирано с мента. Към повечето специалитети се добавя и кускус. Алжирците са ненадминати и по отношение на сосовете. Но истинската им стихия са подправките - те са навсякъде и феерията от тях само може да зарадва небцето дори и на най-капризния чревоугодник.
Супа
Необходими продукти: 8 пилешки бутчета, 500 г агнешка кайма, 1 глава кромид лук, 1/2 ч. ч. ориз, 2 яйца, 1 с. л. ситно нарязан магданоз, сокът от 1 лимон, сол, черен пипер, зехтин
Начин на приготвяне: Обезкостяваме месото и го нарязваме на ситно. Запържваме в зехтин, заедно с половината от лука. Поръсваме с подправките, доливаме вода и оставяме да ври около половин час. На друго място смесваме каймата с останалия лук и ситно нарязания магданоз. От тази смес оформяме топчета и ги пускаме в супата. Добавяме и ориза. Варим още 20 минути. Сваляме супата от котлона и застройваме с яйце, разбито с лимонов сок.
Пълнени фурми
Необходими продукти: 12 пресни фурми, 1/2 ч. ч. млени бадеми, 2 с. л. белен шам-фъстък, 2 с. л. захар розова вода, 24 половинки орехи, пудра захар за украса
Начин на приготвяне: Правим разрез по средата на всяка една от фурмите. През него вадим костилката. Смесваме смлените бадеми, нарязаният на много ситно шамфъстък и захарта. Добавяме малко розова вода и разбъркваме докато се получи мека паста. От нея правим топчета, подобни на формата на костилките на фурмите. С тях пълним плодовете. Ореховите половинки пък лепим две по две с останалото количество паста. Поръсваме с пудра захар. Този десерт обикновено се поднася с кафе.
Агнешки танжин
Необходими продукти: 500 г агнешка кайма, 500 г агнешко месо (от бута), 1 глава кромид лук, 1 с. л. доматено пюре, 1 ч. л. лют червен пипер, 1 ч. л. сладък червен пипер, 2 скилидки чесън, 1 ч. л. млян кориандър, 2 с. л. млян кимион, 2 с. л. галета, 1 яйце 1 консерва варен нахут Зехтин
Начин на приготвяне: Нарязваме месото на кубчета. Нарязваме на ситно и запържваме половин глава лук и една скилидка чесън в малко зехтин. Прибавяме месото и пържим докато покафевее. Добавяме подправките. Заливаме с около литър вода и оставяме да къкри близо час. Смесваме каймата с останалия лук, яйцето, кимиона и кориандъра. От нея правим малки кюфтета. След като ги изпържим ги добавяме към омекналото месо, заедно с нахута. Варим още десет минути. Поднасяме с кускус, ароматизиран с лимон.
Ел хам лахлу
Необходими продукти: 1/2кг агнешко или говеждо 12 сини сливи 1 твърда ябълка 3 ч.ч. вода 1/4 ч. ч. захар 3 с.л. масло 2 с.л. портокалова вода 2 с.л. светли стафиди 2 с.л. цели бланширани бадеми 1/2 ч.л. мляна канела
Начин на приготвяне: Нарязваме месото на порции. Накисваме сливите във вода за два часа. Вадим костилките. Обелваме ябълката и я почистваме от семките. Нарязваме на резени. Месото пържим за кратко в малко масло. Поръсваме с канела и захар, доливаме вода и разбъркваме добре. Готвим 45 минути, докато месото омекне и сосът стане по-тъмен. Отцеждаме сливите и ги добавяме към месото, заедно със стафидите, бадемите и ябълката. Вари се докато се образуват мехурчета. След това се дръпва от огъня и сипва портокаловата вода. Разбъркваме. Ястието е традиционно за свещения месец Рамазан. Затова обикновено се прави без сол, за да се чувства жажда през деня, когато не трябва да се приема храна и течности.
Кускус с мента
Необходими продукти: 2 ч. ч. вода, 1/2 ч. л. шафран, 1 ч. л. зехтин екстра върджин, 1/2 ч. л. сол, 2 ч. ч. кускус, 1/4 ч. ч. стафиди, 3 с. л. ситно нарязана прясна мента
Начин на приготвяне: Слагаме вода да заври. След като това стане, добавяме шафрана. Вахаме тенджерата от огъня и я оставяме покрита с капак за още половин час. После я връщаме отново и изчакваме отново да заври. Изливаме определеното количество зехтин, сол, кускуса и стафидите. Сваляме ястието от котлона. Покриваме го за половин час. Поднасяме го обилно поръсено с мента.