Плодове и подправки се смесват за перфектен вкус
Тунис е едно от малкото вълшебни места на света. В това число влизат разбира се и ястията на тази страна. Още на вратата на местните ресторанти ви посрещат с жасмин. Винаги изпращат с ароматна вода. Въпреки че температурите са доста над 30 градуса, храните не са само леки и постни. Напротив, в повечето манджи е застъпено агнешкото и рибата. Почти във всеки местен специалитет присъства и кускус, както и традиционните за арабската кухня плодове. Не бива да забравяме и морето от подправки, в което потъва всеки чревоугодник. Лютото не е изключено от менюто и често вечерята или обяда започват с пикантна паста. Обилното хапване приключва със зелен или ментов чай.
Брики
Необходими продукти:
250 г шилешко месо
2 глави кромид лук
2 клонки кориандър
2 клонки рoзмарин
3 с. л. масло
сол и пипер
2 с. л. настъргано сирене "Пармезан"
6 с. л. зехтин
450 г бутертесто
4 яйца
Начин на приготвяне: Накълцваме месото на много ситно. Обелваме и нарязваме лука на дребно. Нарязваме и зелените подправки. Пържим лука в масло за две-три минути. Прибавяме и месото и разбъркваме, докато то стане на трохи. Дърпаме от огъня. Поръсваме със сол и пипер, слагаме и зелените подправки, настъргано сирене и разбъркваме добре. Разточваме тестото на 4 кори. Намазваме ги със зехтин и то от двете страни. Сгъваме ги на триъгълник. Отваряме отново и слагаме малко от плънката. В нея се прави малка вдлъбнатина и в нея се слага сурово яйце. Затваряме и прищипваме краищата. Печем от двете страни до зачервяване.
Портокалови понички
Необходими продукти:
4 яйца
4 с. л. олио
4 с. л. портокалов сок
настърганата кора от 1 портокал
50 г захар
375 г бяло брашно
1 пакет бакпулвер
За медения сироп:
400 г захар
сокът на 1 лимон
200 г мед
500 мл олио за пържене
Начин на приготвяне: Разбиваме яйцата, олиото и портокаловите сок и кора заедно със захарта. В отделен съд пресяваме брашното, заедно с бакпулвера. Лъжица по лъжица то се добавя към яйчената смес. Добавяме брашно докато се получи гладко и еластично тесто. Втасва 30 минути. За да направим сиропа, сваряваме 240 мл вода и то заедно с лимоновия сок. Ври пет минути. След това добавяме и меда и варим още пет минути. На друго място загряваме олио до около 180 градуса. Оформяме десет топки от тестото. Правим ги на понички. Пържим в сгорещеното олио по две-три минути от всяка страна. Оставяме ги върху салфетки, за да се изтече мазнината. Набождаме ги с клечка за зъби и ги пускаме в сиропа.
Тайжин
Необходими продукти:
4 с. л. зехтин
4-5 скилидки чесън
4-5 пилешки бутчета
2 глави кромид
1-2 средни моркова
сол и смлян черен пипер
магданоз
1 клонка целина
4 филии хляб
100-150 г твърдо сирене
8 яйца
1 картоф
4-5 черни маслини
щипка къри
Начин на приготвяне: Загряваме зехтина и пържим в него чесъна. Вадим го и в същата мазнина слагаме бутчетата. Пържим ги от всички страни докато покафевеят. В дълбок тиган слагаме лука на колелца. При него настъргваме морковите, добавяме солта, пипера, магданоза, целината, както и вода, колкото да ги покрие. Задушаваме на тих огън около два часа. Вадим месото, обезкостяваме го и го връщаме обратно в соса. Изливаме готовото ядене в дълбока купа. Махаме кората на хляба и нарязваме средната част на кубчета. Разбъркваме ги с настърганото сирене и яйцата. Сипваме всичко това при месото, прибавяме и настъргания картоф, както и малко маслини без костилки и кърито. Изсипваме в дълбок, намаслен тиган и пържим от двете страни на умерен огън.
Макарони
Необходими продукти:
1 кг къси макарони
сол
вода
2-3 чушки
За соса:
зехтин
3-4 скилидки чесън
200 гр. месо, нарязано на порции
1,5 с. л. доматено пюре (салца)
лютив червен пипер
малко хариса (люто чушково пюре)
Начин на приготвяне: Заливаме макароните с литър и половина вода. Добавяме месото и варим до омекване. Десет минути преди да станат напълно готови, добавяме към тях и чушките. Отцеждаме и заливаме със соса, направен от доматеното и чушковото пюре, зехтина. Добавя се и чесън и сол. Заливаме макароните и ги разбъркваме добре със соса. Отгоре нареждаме месото и гарнираме с чушка.
Шорба
Необходими продукти:
зехтин
3-4 скилидки счукан чесън
1 голям стрък целина
сол
2 с.л. доматено пюре
1 к.л. лют червен пипер
месо – агнешко или пилешко, нарязано на дребно
1 ч. надробена ръж
Начин на приготвяне: Запържваме месото за кратко и наливаме при него вода. Прибавяме и надробената ръж. Може да се сложи и сварен хомос. Може да се сложи и фиде, но в такъв случай то се слага накрая, защото увира много бързо.
Камуния
Необходими продукти:
Агнешка дреболии
месо от агнето
сол
1 сл. доматено пюре 1
1к.л. кимион
зехтин
лют червен пипер
черен пипер
1 л. смлян чесън.
Начин на приготвяне: Запържваме доматеното пюре, зехтина и чесъна. Към тях добавяме солта и пиперите. Задушаваме месото и добавяме дреболиите. Доливаме малко вода, правим го като кебап. След това поръсваме с кимион. Варим на тих огън, докато стане готово.