Внимание! Пластмасовите опаковки докарват рак

Внимание! Пластмасовите опаковки докарват рак Лакомник

Съхранявайте храните само в стъкло и порцелан

Внимание! Пластмасовите опаковки докарват рак
Автор:Лакомник

Медицината е на път да обясни резкия скок в заболеваемостта на хората в последните десетилетия. Сърдечносъдовите болести, ракът и диабетът се превърнаха в пандемии. Само от диабет болните са над 385 млн. души като до 2030 г. броят им ще надхвърли 0.5 млрд. души. Революционно откритие за една от причините за трите бича на човечеството направиха американски учени. Врагът е скрит в опаковките, пише Pik.bg!

 

Пластмасови бутилки от поликарбонат съдържат химикала бисфенол А. Този тип опаковки е в търговска употреба от 1957 г. насам и учудващо съвпада с бума на раковите заболявания и диабета.

Този химикал е петролен дериват, който непрекъснато се натрупва в организма. Най-популярните продукти, в които присъства и са масови и в България, са пластмасовите бутилки за вода (независимо от размера им), бебешките шишенца, найлоновите торбички,  както и редица пластмасови съдове както за хранене, така и за съхранение на храна. Последните са особено опасни, когато се използват в микровълнова печка, защото тогава бисфенолът А се развихря и се отделя в храната.

Бисфенол А се съдържа в пластмасови опаковки, в покритието на металните консерви и на алуминиевите съдове. Химикалът преминава в храната, особено ако повърхността на покритието е повредена или одраскана, както и при многократна употреба на пластмасови бутилки. По-киселите храни – доматени пюрета, туршии, риба и др. влизат в съединение с лаковото покритие от вътрешната страна на консервата и поемат от химикала бисфенол А. Оттам той лесно навлиза в човешката кръвоносна система. По действието си върху организма бисфенол А имитира ефекта от женския хормон естроген.

Това постави въпроса дали е открит причинителя на нарасналия стерилитет сред младите поколения, както и необяснимото повишаване на процента на хора с „нетрадиционна“ сексуалност в последните десетилетия.

Харвардски учени провели експерименти, показващи че консумирането на храни и напитки, съхранявани в пластмасови опаковки, повишава с повече от 2/3 съдържанието на вещества в организма, оказващи влияние върху половите хормони.

Според СЗО изследванията за канцерогенност, проведени в съответствие с националната програма на САЩ  по токсикология, са показали увеличение на левкемията и потвърди заключението, че бисфенол А може да увеличи риска от рак и може да бъде основната причина за повишена честота на рак на гърдата, наблюдавани през последните 50 години.

Проучване на почти 1500 американски доброволци изследва нивата на бисфенол А в урината. Авторите установяват, че хората с по-високо съдържание на бисфенол А страдат от болест на сърцето, диабет и необичайно високи нива на някои чернодробни ензими. В следващо изследване бяха потвърдени само вредите, свързани с болести на сърцето.

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц