Владо Карамазов готви по фън шуй

Владо Карамазов готви по фън шуй Лакомник

Цветовете и ароматите са важни колкото вкусът на храната, споделя актьорът

Владо Карамазов готви по фън шуй
Автор:Лакомник

Освен звезда на театралната сцена и в сериалите, Владо Карамазов е всепризнат майстор и в кухнята. Приятелите и колегите му не могат да го нахвалят колко добре готви и за всички е празник, когато ги покани на гости. Секссимволът обаче определя по-скромно кулинарните си умения: „Не знам дали готвя наистина добре, но по-важното е, че винаги го правя с желание”. Това според него е задължително условие, за да се получат нещата край печката.

Второто условие е в кухнята да цари хармония. Тази на актьора е изцяло съобразена с правилата на фън шуй и когато обзавеждал дома си, той е следвал изцяло съветите на специалист по източната философия за интериора в апартамента си. Освен това и готви по тези правила – стреми се винаги да има хармония в ястията му.

„Цветовете и ароматите са важни колкото самите продукти. Те трябва да се подбират така че да правят едно цяло между двете енергии – ин и ян. Да има бледи и ярки краски, семпли и по-пикантни аромати”, обяснява Карамазов. Той издава и още един любопитен факт от биографията си – има диплома за професионален готвач. Получил я е в Техникума по обществено хранене в София, който е завършил.

„Влязох там, за да не се налага да уча някакви сложни неща, защото знаех, че след това ще вляза в НАТФИЗ и ще стана актьор”, признава Карамазов. А ето и рецептите за неговите специалитети.

 

Диетична торта

 

Продукти

4 яйца

200 г кафява захар

1 ч.л. ванилова есенция

1/2 ч.ч. брашно

50 г филирани бадеми

500 г диетично кисело мляко

3-4 с.л. течен мед

кора от ½ лимон, настъргана

250 г боровинки

шепа нарязани на много тънко бадеми, запържени в сух тиган

пудра захар за украса

Приготвяне

Загрейте фурната до 180 градуса. Разбийте яйцата в купа, добавете захар, ванилията и разбийте с миксера. Сипете брашното и запържените бадеми в широка купа. Докато бъркате внимателно вливайте яйчената смес.

Изсипете тестото във форма за печене и поставете във фурната за около 30-35 минути или докато придобие златист цвят. След това внимателно извадете от формата и разрежете на две равни части.

Смесете в пасатора киселото мляко, кората от лимона и меда. С получения крем намажете блата, посипете с боровинки и покрийте с втория блат. Върху него повторете отново, крем, боровинки, като за финал украсите с филираните бадеми и поръсете с пудра захар.

 

Риба със зелен фасул

 

Продукти

50 г ориз

100 г сирене тофу

40 г зелен фасул, замразен

1 с.л. сусамово масло

400 г бяла риба

2 с.л. зехтин

сол на вкус

черен пипер на вкус

½ ч.л. чили

1 перо зелен лук

Приготвяне

Сварете ориза, изцедете водата и го охладете. Нарежете тофуто на кубчета и го запържете в 1 с.л. зехтин. Загрейте останалия зехтин със сусамовото масло и запържете рибата, зеления фасул, подправете с чили, сол на вкус, ситно нарязания лук докато омекнат добре. Прибавете ориза и тофуто и запържете за 2 минути.

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц