В света има един уникален град, превърнал се в легенда - Казабланка. Той се намира на мароканския бряг и се смята за едно от най-магичните места на планетата. Този мегаполис от векове привлича редица влюбени двойки. Именно неговото име е дадено на един от най-обичаните класически филми в историята на киното "Казабланка". Затова сме ви избрали и една от ключовите рецепти в лентата - канапе с риба тон. Именно това хапват главните герои Рик и Илза, когато усещат, че любовта се завръща. Тъй като това е един многолик град, не сме пропуснали и емблематичният коктейл Казабланка.
Салата с месо
Необходими продукти:
500 г кускус
500 г агнешко
1/2 зелка
500 г лук
2 домата
250 г тиквички
125 г ряпа
125 г патладжан
250 г моркови
1 люта чушка
масло
кориандър
черен пипер
шафран
Начин на приготвяне: Месото се нарязва на парчета. След това се слага в дълбока тенджера с олио. Добавят се нарязаните лук и зеле. Поръсва се с подправките. Заливаме с вода. Останалите зеленчуци също се нарязват, но на едро. Патладжаните не бива да се белят, преди да се пуснат в тенджерата. Оставяме да се свари добре. Заливаме предварително сварения кускус. Месото и зеленчуците се сервират върху канапе от кускус.
Кюфтета
Необходими продукти:
500 г телешка кайма
зелен лук
100 г сирене
магданоз
1 яйце
сол
черен пипер
За соса:
280 г доматено пюре
2 моркова
маслини
зелен лук
зелен чесън
1 ч.л. захар
сол
черен пипер
Начин на приготвяне: Смесваме добре продуктите за каймата. Оставяме да отлежи за няколко часа, за да се овкуси. Правим кюфтета от месната смес. Пържим ги в зехтин. Оставяме ги върху кухненска хартия за 15 минути. В мазнината, останала от пърженето, започваме да правим соса. Запържваме вътре първо твърдите зеленчуци, а накрая и доматите. Поръсваме с подправките. При сервирането, заливаме кюфтетата със соса.
Пиле
Необходими продукти:
500 г пилешко месо
зехтин
1/2 глава лук
джинджифил
1 скилидка чесън
1/2 морков
1/2 картоф
стафиди
кимион
куркума
сол
черен пипер
канела
лют червен пипер
150 г домати
1 тиквичка
200 г нахут
магданоз
кориандър
Начин на приготвяне: Първо запържваме лука, джинджифиа и чесъна в зехтина. След това ги прехвърляме в малка тава. През това време запържваме месото в същото олио в тигана. Идва ред на зеленчуците, нарязани на кубчета. Пилешкото се нарежда върху зеленчуците. Поръсваме с подправките. Добавяме и стафидите, както и доматите отгоре. Оставяме във фурната на ниска температура и печем няколко часа. Едва половин час преди да поднесем ястието добавяме и предварително накиснатия нахут.
Като на кино - Канапе с риба тон от "Казабланка"
Необходими продукти:
1 голяма консерва риба тон
150 г маслини
4 парчета дребна риба
горчица
лимонов сок
магданоз
олио
Начин на приготвяне: От продуктите се прави гъст и добре разбъркан пастет. За това е най-добре да използвате блендер. Сервиарайте с препечени филийки.
Коктейл
Необходими продукти:
60 мл светъл ром
15 мл трипъл сек
15 мл ликьор череша
15 мл пресен сок от лайм
Висока чаша
Начин на приготвяне: Всички съставки се смесват в шейкър, в който има натрошен лед. Разклаща се добре за няколко минути. Прецежда се и се налива в леко охладена коктейлна чаша.