Виенски кифли

Виенски кифли Лакомник

Пухкави и меки домашни хапки за закуска

Виенски кифли
Време за приготвяне
Приготвяне
Порции
Порции
0
Автор
Лакомник
Лакомник Необходими продукти

500 г брашно

150 мл вода

50 г масло

2 с.л. олио

1 с.л. захар

1/2 пакетче мая

За парено брашно

2 с.л. брашно

50 мл вода

Начин на приготвянe

Разтворете маята в хладката вода и добавете захарта и 3-4 с.л брашно. Оставете да втаса за около 20 мин, докато шупне. Брашното пресейте и направете в него кладенче, в което добавете сместа с маята. Замесете като постепенно добавяте от брашното. Добавете и олиото и омесете с ръце, меко и еластично тесто без бучки. Оставете в покрит съд да втаса за 1 час, докато удвои обема си. Втасалото тесто разделете на 3 равни части, всяка разточете леко с точилка и ги наредете една върху друга, като питките намажете с масло. След това разточете с дебелина 2 см и я нарежете като торта на триъгълници. Всеки триъгълник навийте на руло, като краищата приближете един към друг. Ще получите форма на незатворен геврек.

Получените кифли наредете в намазнена тавичка и оставете да втасат половин час. Пареното тесто пригответе като залеете брашното с горещата вода и разбъркате. Оставете да се охлади и с него намажете кифлите. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса около 30 минути или до готовност.

По желание поръсете с маково семе. Виенските кифли могат да се приготвят и по-големи или с пълнеж, който се поставя при навиване на триъгълниците. Рецептата е основа на всички видове солени или сладки кифли в зависимост от пълнежа, който изберете.

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц