С дъх на празници
Остават броени дни до Коледа. Европейските столици вече блестят с невероятните си украси. Затова решихме в този месец да ви разведем из приказните им улици, които те карат да забравиш дори студа. Но не и глада. Затова ви предлагаме да си направите чудни специалитети, измъкнати от... виенските кулинарни книги.
Шницел
Необходими продукти:
4 телешки шницела
2 яйца
2 с.л. брашно
100 г галета
лимонов сок
черен пипер
олио
Начин на приготвяне: Взимаме телешкото месо и добре го начукваме. След това с нож правим плитки прорези от двете страни. Натриваме с лимоновия сок. Поръсваме с черен пипер. След това овалваме в брашно, в разбито яйце и накрая в галета. Пържим в сгорещена мазнина и обръщаме, когато стане готов от едната страна. Подходящата гарнитура към шницела са пържените картофи и домати.
Доматки с вино
Необходими продукти:
1 кг домати
1 л телешки бульон
1 карамфил
черен пипер
1 дафинов лист
червено вино
бяло вино
магданоз
1 лимон
захар
сол
Начин на приготвяне: Измиваме и нарязваме на едро доматите, като си оставяме два-три. Слагаме ги да се варят в бульона. След около десет минути поръсваме с подправките. Идва ред на червеното вино. Варим, докато доматите станат готови. Смачкваме добре доматите. Добавяме лимоновия сок и бялото вино. При сервирането, слагаме по няколко парчета домат отстрани на чинията. Поръсваме и с магданоз.
Леща
Необходими продукти:
125 г леща
1 глава лук
масло
2 лъжици брашно
черен пипер
хляб
масло
Начин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го слагаме да се вари заедно с лещата. Посоляваме. Прецеждаме лещата, когато стане готова. Запържваме брашното с масло и го добавяме към супата. Поръсваме с черния пипер. Запичаме и малко хляб с масло и го добавяме и него към супата.
Картофена супа с вурстчета
Необходими продукти:
8 винервурстчета
750 г картофи
1.5 л телешки бульон
30 г мазнина
1 глава лук
2 бр. големи моркови
1/2 глава целина
сол
черен пипер
магданоз
Начин на приготвяне: Нарязваме на кубчета лука, морковите, целината. Задушаваме ги в сгорещена мазнина. След няколко минути добавяме и картофите. Поръсваме с подправките, заливаме с бульона. Ръсваме и малко пресен магданоз. Оставяме да ври поне 45 минути. Вурсчетата се слагат малко преди ястието да се махне от огъня.
Сладкиш
Необходими продукти:
200 г масло
200 г захар
200 г орехи
250 г брашно
2 яйца
какао
канела
карамфил
сладко от кайсии
кора от лимон
ром
Начин на приготвяне: Маслото и захарта се разбиват добре. След това прибавяме яйцата, смлените орехи, брашното и какаото постепенно. Едва накрая слагаме лимоновия сок и рома. Правим тесто, което делим на две. Едната разточваме и я слагаме на дъното на тавата, която предварително е намазана с масло и брашно. Отгоре разпределяме конфитюра. Оставяме тавата настрана и разточваме тестото. Режем го на лентички и ги преплитаме като решетка отгоре, върху първата кора. Печем в предварително загрята фурна за поне половин час. Малко преди да стане готов, го поръсваме с ядките, нарязани на дребно.