Чудни комбинации от месо и тесто
Безспорно една от най-старите кухни в света е руската. В нея са се отпечатали векове история и мъдростта на десетки народи. Не бива да пропускаме чудото, наречено кефир. Понякога чужденците трудно свикват с приготвянето на зеле и цвекло в едно ястие, но точно това прави специалитетите на руснаците уникални.
Блини
Необходими продукти:
500 г брашно
15 г мая
500 мл прясно мляко
2 яйца
50 г масло
1 с. л. захар
1 ч. л. сол
Начин на приготвяне: Първо размиваме маята. През това време отделяме жълтъците от белтъците на яйцата. Половината брашно се замесва с маята. Разтопяваме маслото и го добавяме към сместа. Разбиваме жълтъците и добавяме и тях. Поръсваме със захарта и солта. Взимаме млякото, което трябва да е със стайна температура. Оставяме го да втаса поне 40 минути. През това време разбиваме белтъците на сняг. Прибавяме и тях към тестото и разбъркваме добре. След това с лъжица се взима малко от течността и се поставя в сгорещен тиган. Преди да се сервират, се мажат с малко масло.
Бьоф Строганоф
Необходими продукти:
2 телешки пържоли
1 глава лук
1 скилидка чесън
4 с.л. брашно
1 с.л. доматено пюре
1/2 ч.л. сол
500 мл телешки бульон
6 с.л. масло или маргарин
1 ч.ч. заквасена сметана
2 ч.ч. гъби
Начин на приготвяне: Нарязваме пържолите на тънки лентички, лукът на ситно, чесънът го счукваме. Овалваме месото в брашно и сол на вкус. Запържваме за кратко в 4 с.л. масло. Добавяме гъбите, лука и чесъна. Задушаваме за 3-4 минути, докато лукът омекне. След това вадим месото и зеленчуците. В същата мазнина добавяне 2 с. л. масло и 3 с.л. брашно, доматеното пюре и бульона. Връщаме гъбите и месото и добавяме сметаната като бъркаме непрекъснато. Сервираме горещо върху варени макарони, спагети или канапе от картофено пюре.
Заек
Необходими продукти:
150 г заешко месо
1 глава лук
1 морков
корен от целина
1 картоф
100 г домати
1 скилидка чесън
50 г сланина
Черен пипер
Сол
Приготвяне и сервиране: Нарязваме месото на парчета като за кебап. Намазваме от всички страни със сол и черен пипер. Нареждаме парчетата на дъното на глинен гювеч. Отгоре нарязваме на кръгчета лук и морков. Смиламе половината домати и добавяме и тях. Настъргваме от целината на вкус. Нарязваме картофа и го слагаме в гювеча. Смиламе на пюре и другите домати и заливаме отгоре с тях. Поръсваме отново със сол и черен пипер. Доливаме вода, но само докато стигне 2/3 от края на съда. Загряваме фурната до 200 градуса. Печем поне 40 минути. Сервираме горещо.
Пирог
Необходими продукти:
3 яйца
200 г майонеза
1/2 ч.ч. сметана - може и заквасена и течна
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.ч. брашно
щипка сол
200 г кренвирши или друг колбас
100 г кашкавал
1 глава лук
сусам
Начин на приготвяне: Смесваме на едно място яйцата, майонезата, сметаната, бакпулвера, солта и брашното до еднородна смес. Намасляваме добре тавичката и изсипваме половината тесто. Върху него слагаме нарязания на кубчета колбас, нарязания лук и настъргания кашкавал. Заливаме с останалото тесто, поръсваме със сусам и запичаме до зачервяване.
Салата
Необходими продукти:
2 връзки репички
1 връзка зелен лук
6 с. л. заквасена сметана
Сол
1/2 връзка магданоз
Начин на приготвяне: Репичките се режат на тънко. Накисват се в подсолена вода за поне 20 минути. След като се отцедят от нея, се прехвърлят в купа за салата. Към тях се прибавя нарязаните на ситно лук и магданоз. Идва ред на сметаната. Поръсва се със сол и се разбърква добре.
Винегрет
Необходими продукти:
400 г картофи
400 г кисело зеле
300 г кисели краставички
200 г лук
Лимонов сок
200 г цвекло
Зехтин
3 яйца
Сол
Начин на приготвяне: Сваряваме картофите и ги нарязваме на възможно най-дребни кубчета. Същото правим и с цвеклото. Без да ги варим, нарязваме и лука и киселото зеле, както и краставичките. Смесваме всичко в голяма купа. Поръсваме със зехтин, сол и лимоновия сок. Оставяме в хладилника за поне два часа.