




Сварете картофите с чесъна в подсолена вода за 10 минути. Отцедете и запазете бульона. Намачкайте с 1/4 ч.ч. зехтин и 2 ч.ч. от бульона. Подправете със сол и черен пипер.
Загрейте 2 с.л. зехтин на средно силен огън и добавете лука и ригана за около 5 минути. Добавете доматите, лещата, дафиновия лист, канелата и 3 ч.ч. от бульона на картофите. Покрийте, оставете да заври, намалете огъня до слаб и оставете да къкри около 45 минути, или докато лещата е омекнала. Махнете дафиновия лист и пръчката канела, ако използвате такава. Останалата смес разбийте с миксер, но не много ситно.
Сложете патладжаните върху попивателна хартия и поръсете със сол да престоят половин час. Отцедете излишната течност.
Загрейте фурната на 180 градуса и намаслете тавичка. Сложете част от сместа с лещата на дъното. Покрийте с патладжан, сложете отгоре тиквичка и домат. Сложете пак от лещата и покрийте с картофи. Повторете пластовете и най-отгоре завършете с картофи. Печете час и половина или докато картофите покафенеят.
