Бърз щолен

Бърз щолен Лакомник

Немски сладкиш с невероятен аромат

Бърз щолен
Време за приготвяне
Приготвяне
60 мин
Порции
Порции
4
Автор
Лакомник
Лакомник Необходими продукти

150 г марципан

2 и 1/2 ч. ч. брашно

1/2 ч. ч. захар

2 ч. л. бакпулвер

1/2 ч. л. сол

1/2 ч. ч. студено краве масло

1 ч. ч. рикота или извара
1 яйце
1/3 ч. ч. прясно мляко
2 с. л. ром или коняк
1 ч. л. ванилова есенция
по 1/4 ч. ч. сушени боровинки, стафиди, лимонови и портокалови корички
3/4 ч. ч. нарязани и изпечени на сух тиган бадеми
1-2 с. л. разтопено краве масло
2 с. л. ванилова пудра захар

Начин на приготвянe

Марципанът се нарязва на малки парчета. Фурната се загрява на 190 С. В купа се разбърква брашното, захарта, бакпулверът и солта. Прибавят се кубчетата студено масло и се стриват с ръце. Отделно в друга купа се разбъркват изварата, яйцето, млякото, ромът и ванилията. Към брашнената смес се прибавят нарязаните сушени плодове и бадемите, след което се разбъркват. Изварената смес се изсипва към брашнената и се омесва тесто. Прехвърля се върху застлана с хартия за печене тава и се оформя овал. По средата се нарежда нарязаният марципан. Единият край на тестото се завива отгоре и се оформя щолен. Пече се 40 минути, като готовността се проверява с дървен шиш. Горещият бърз изварен щолен се намазва с разтопеното краве масло и се поръсва с пудра захар. Охлажда се и след това се завива във фолио. Може да се консумира и топъл.

Още по темата
Още по темата
Австрийски коледен сладкиш „Щолен”
Стафидите, настърганите кори и орехите се смесват в купичка и се заливат с рома. След като престоят така около 10 минути, се кипват за 4-5 мин. В дълбок съд се...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц