Бушета с гъби и бял сос

Бушета с гъби и бял сос Лакомник
Бушета с гъби и бял сос
Време за приготвяне
Приготвяне
1 1/2 часа
Порции
Порции
6
Автор
Катерина Петрова
Лакомник Необходими продукти

За бушетата:
1 голям пакет бутер тесто
1 голям буркан стерилизирани гъби
магданоз
50 г кашкавал
100 г масло
1 жълтък
олио за намазване на тавата
сол
черен пипер
За соса:
200 мл прясно мляко
1 с.л. брашно за сгъстяване (или 1-2 равни ч.л. обикновено нишесте)
сол
черен пипер
лимонов сок на вкус

Начин на приготвянe

Тестото се реже с водна чаша на кръгчета с диаметър около 5 см. Половината от тях се запазват цели, а другите се перфорират в средата с капачка от шише (около 2 см диаметър). Така се получават равен брой големи, малки кръгчета и пръстени. 

Към големите кръгове прилепваме пръстените, така че краищата им да съвпаднат. Печем във фурната според указанията на опаковката на тестото заедно с малките кръгчета, намазани с жълтък. Същевременно задушаваме гъбите в масло със сол, черен пипер и добавяме ситно нарязан магданоз, когато ги свалим от огъня. Сосът се приготвя на тих огън за около 10 минути, като към прясното мляко добавяме бавно брашното (нишестето) и бъркаме енергично, добавяме също подправки на вкус и лимонов сок.

Когато тестото е готово, от слепените кръгове и пръстени са се получили кошнички, а от малките кръгчета - капачета. Пълним кошничките с плънката от гъби и поръсваме с кашкавал. Покриваме с капачетата. Сосът може да се добави заедно с плънката или отделно като заливка.

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц