Бульон от телешки джолан

Бульон от телешки джолан Лакомник
Бульон от телешки джолан
Време за приготвяне
Приготвяне
5 часа
Порции
Порции
8
Автор
Лакомник
Лакомник Необходими продукти

1 по-едър телешки джолан

50 г кайма от телешко месо

1 яйце (само белтъкът)

2 моркова

1/4 (резенче) от прясна зелка

1/4 глава целина

2 домата

1 глава кромид лук

2 корена от магданоз

1 дафинов лист

пащърнак, черен пипер, оцет и сол на вкус

Начин на приготвянe

Джоланът се обезкостява, а месото му се използва за друго ястие - телешко варено, супа, задушено в гювеч и др. За бульона се използва само кост, която се насича със сатър на дребни парчета и се залива със студена вода.

В отделен съд се поставят нарязаните на дребно зеленчуци. Морковите и целината се настъргват на ренде.

Прибавят се около 50-60 г едро смляно месо от джолана, белтък на яйцето и около 400-500 г вода. Разбърква се и изсипва в съда с нарязаните кости на джолана заедно с пащърнака и дафиновия лист. Вари се на слаб огън 4-5 часа, докато придобие необходимата плътност. Прецежда се през марля и посолява на вкус. Поднася се топъл с поръсен отгоре дребно нарязан магданоз и оцет на вкус. Гарнира се с рязани палачинки.

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц