Боб по радомирски

Боб по радомирски Лакомник
Боб по радомирски
Време за приготвяне
Приготвяне
2 часа
Порции
Порции
8
Автор
Жулиета Методиева, Радомир
Лакомник Необходими продукти

400 г зрял боб
1/2 глава целина
2 глави кромид лук
1-2 стръка пресен чесън
1 морков
1 ч.л. настърган джинджифил
1 ч.л. къри
1 ч.л. розмарин, чубрица, джоджен, риган, девесил
1 с.л. домашна лютеница
1 ч.л. червен пипер
1 с.л. брашно
1 к.ч. олио
1 к.ч. доматен сок
1 зелена и 1 червена чушка, нарязани на дребно

Начин на приготвянe

Бобът се измива, накисва се от предната вечер. На другия ден отново се измива и се сварява заедно с целината. След като се свари, над боба трябва да има останала около 5-6 см вода. Фурната се загрява до 180°. В подходяща тавичка се слага олиото, в което се запържват нарязаните със средна големина три вида лук, чушки и настърганият на едро ренде морков. Накрая се добавя и брашното за 2-3 секунди. Тавичката се изважда от фурната и в нея се слагат всички останали продукти и подправки. Изсипва се и бобът, а целината се смачква с вилица и се добавя към останалите продукти. Всичко се обърква внимателно с дървена лъжица. Увеличава се температурата на фурната до 250° и се запича, но все пак да остане леко течно.

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц