Бобът се накисва от вечерта в студена вода. На сутринта се изплаква, залива се и се сварява до готовност. Посолява се на вкус. Замесва се хлебно тесто и се оставя на топло да втаса. По-едрите гъбки се разполовяват, дребните се оставят цели. Запържват се на силен огън. Посоляват се, подправят се с черен пипер. В отделен тиган се задушава лукът, нарязан на полумесеци, добавят се и морковите на кубчета. Подправя се с червен пипер и се обърква с отцедения боб. Поръсва се джодженът. В порционни гювечета се редят слой боб, слой гъби, пак боб, гъби, завършва се с боб. Слага се по желание по половин суха чушка на порция за аромат. Ако държите на мръвката, може да добавите бекон, суджук или наденичка. Готовото втасало тесто се дели на топки според броя на гювечетата. Всяка топка се разплесква на питка и се залепя отгоре вместо капаче. Набожда се с вилица за украса. Приготвените гювечета се запичат в гореща фурна за 35-40 минути, или докато тестото се зачерви и е готово.
Добър апетит!