Бобена наслада в гювече

Бобена наслада в гювече Лакомник
Бобена наслада в гювече
Време за приготвяне
Приготвяне
2 часа
Порции
Порции
6
Автор
Теодора Иванова
Лакомник Необходими продукти

500 г зрял боб
250 г печурки
2 глави лук
2 моркова
1-2 сухи люти чушлета
1 ч.л. червен пипер
1 ч.л. сух джоджен
черен пипер
сол
олио
За тестото:
3 ч.ч. брашно
20 г мая
1 ч.л. сол
1 с.л. олио
топла вода

Начин на приготвянe

Бобът се накисва от вечерта в студена вода. На сутринта се изплаква, залива се и се сварява до готовност. Посолява се на вкус. Замесва се хлебно тесто и се оставя на топло да втаса. По-едрите гъбки се разполовяват, дребните се оставят цели. Запържват се на силен огън. Посоляват се, подправят се с черен пипер. В отделен тиган се задушава лукът, нарязан на полумесеци, добавят се и морковите на кубчета. Подправя се с червен пипер и се обърква с отцедения боб. Поръсва се джодженът. В порционни гювечета се редят слой боб, слой гъби, пак боб, гъби, завършва се с боб. Слага се по желание по половин суха чушка на порция за аромат. Ако държите на мръвката, може да добавите бекон, суджук или наденичка. Готовото втасало тесто се дели на топки според броя на гювечетата. Всяка топка се разплесква на питка и се залепя отгоре вместо капаче. Набожда се с вилица за украса. Приготвените гювечета се запичат в гореща фурна за 35-40 минути, или докато тестото се зачерви и е готово.

Добър апетит!

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц