Бали е мечта за душата и стомаха

Бали е мечта за душата и стомаха Лакомник

На острова има истинска шоколадова фабрика

Бали е мечта за душата и стомаха
Автор:Лакомник

Остров Бали е една от най-привлекателните дестинации за почивка в целия свят. Божествено красивото място приютява какви ли не забележителности като например истински шоколадова фабрика, сгушена в пет вили насред кокосови палми. Въпреки това обаче местните наблягат на вегетарианските ястия. Когато имат повече гости просто спретват една шведска маса. Ако има нещо със странното наименование горенган, значи е направено с масло. Горенг пък означава, че е пържено или по-точно панирано. В сместа се слагат какви ли не подправки като кориандър, пресен джинджифил, бял пипер и много други.

 

Ориз

Необходими продукти:

6 с. л. олио

6 глави лук

6 скилидки чесън

200 г пилешко месо

150 г скариди

150 г зеле

1/2 чаша доматено пюре

4 яйца

750 г сварен ориз

2 ч. л. сол

1 с. л. люти чушки

2 с. л. ядки 

Начин на приготвяне: Загряваме олиото. Запържваме нарязаните лук и чесън до златисто.Добавяме пилешкото, нарязано на ивици. След това идва ред на скаридите, зелето и ядките. Пържим още две минути. Добавяме доматеното пюре, след това яйцата. Разбъркваме непрекъснато в продължение на 30 секунди. Тогава идва ред на ориза, солта, лютите чушки. Разбъркайте добре и сервирайте веднага.

Балдо

Необходими продукти:

1 кг бяла риба

1 скилидки чесън

1 ч. л. сол

2 ч. ч. олио

За соса:

3 с. л. олио

3 с. л. соев сос

1 ч. ч. вряла вода

1 ч. л. захар

1 ч. л. сол

За пасиране:

1 парче джинджифил

2 щипки смлян джинджифил

2 домата

5 скилидки чесън

10 люти чушки  

Начин на приготвяне:

Нарязваме рибата на четири части. Осоляваме добре. Пасираме чесъна и натъркваме с него филетата. Оставяме да престои така 15 минути. Пържим ги докато се зачервят. Отцеждаме на домакинска хартия. Продуктите за соса се пасират. След това също се запържват, докато сосът се сгъсти. Идва ред на врялата вода, соевия сос, захарта, солта. Оставяме да ври на тих огън. Изчакваме соса да се сгъсти и добавяме рибата. Нека тя да поври вътре поне 10 минути.

 

Пиле с къри

Необходими продукти:

2 с. л. олио

1/2 кг пилешко филе

1 глава лук

3 скилидки чесън

1 стръкче лимонена трева

1 ч. л. джинджифил

1 ч. л. кориандър

1 ч. л. куркума

1/2 ч. л. кимион

1 ч. ч. кокосово мляко

1 с. л. къри

Сол

Начин на приготвяне: Нарязваме месото на средни парчета. Пържи се докато направи коричка. След това прибавяме нарязаните лук, чесън, лимонена трева, джинджифил и сол. Докато се готви не спираме да разбъркваме.  Махаме от огъня, когато лукът омекне. След това идва ред на кориандъра, куркумата, кимиона. Долива се кокосовото мляко и се слага кърито. Оставяме на котлона докато сосът се сгъсти.

 

Зелен фасул

Необходими продукти:

1 с. л. фъстъчено масло

1 с. л. сусамово масло

1 скилидка чесън

1 глава лук

300 г зелен фасул

2 с. л. соев сос

2 с. л. вода

100 г бобени кълнове

1/2 ч. ч. фъстъци

Начин на приготвяне: Загряваме двата вида олио в тиган.  Добавяме нарязаните чесън, лук и зелен фасул Шушулките на последния трябва да са сварени. Пържим 3 минути. Добавяме соевия сос и доливаме вода. Готви се още четири минути. Едва тогава идва ред и на бобените кълнове, както и на печените фъстъци.

 

Яйца със сос 

Необходими продукти:  

яйца

червен пипер

чесън

лук

обелени домати

целина

захар

сол

Начин на приготвяне: Сваряваме яйцата твърдо. След това пържим чесъна и лука. Добавяме пипера,  доматите, целината, захарта и солта. Варим, докато всичко се развари. Когато стане готов, се нарязват яйцата на две. Оставя се цялата смес да поври така поне три минути.  

 

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц