Брашното се пресява и леко се затопля. В направената в него ямичка се слагат последователно разбитите яйца, разтворената в част от прясното мляко мая, солта, разтворена с малко вода, олиото, киселото мляко с угасената в него сода бикарбонат. Всичко се разбърква и започва да се омесва, като се прибавя по малко от свареното и охладено прясно мляко. Меси се, докато се получи еднородно тесто. При готовност тестото се поставя в намаслена найлонова торбичка и се оставя да престои 12 часа в хладилник.
След като тестото втаса, започва оформянето на милинките. С богато намаслени ръце се откъсват и овалват малки топки с големината на орех. Тестените топки се поставят в тава, като най-напред се нарежда най-външният ред, а след това последователно останалите, докато се напълни тавата. След нареждането на всеки ред вътрешната страна на милинките се намазва обилно с мазнина. Това се прави, за да се напоят обилно с нея, да се изолира всеки ред и накрая след изпичането им да се отделят по-лесно една от друга.
За намазване между редовете се ползва част от разтопеното краве масло. Преди изпичане милинките се поръсват с галета и се заливат с останалото краве масло. Пекат се при температура 260° 15 минути. Изпечените милинки трябва да имат грапава повърхност с червеникавожълт цвят. При разчупване на питата отделните парчета трябва свободно да се отделят. Вътрешността им трябва да има равномерни шупли и да е добре изпечена. Милинките се консумират топли, поръсени по вкус с пудра захар, с кисело мляко, с айрян и др.