Всички сме чували фразата „американско като ябълковия пай”. Истината обаче е, че вкусният десерт не е измислен от жителите на САЩ, а е бил приготвян още от древните римляни. Те правели пити, пълнени с козе сирене и мед, които покривали с тестена коричка.
Англичаните започнали да приготвят плодови пайове през далечната 1500 г. Тази традиция била пренесена в САЩ от първите колониални заселници и днес паят е безспорно най-популярният десерт там. Един на всеки четири американци споделя, че ароматът на вкусната ябълкова пита е любимото му ухание.
Пайовете могат да се приготвят с една или с две корички. В първия случай пълнежът се поставя в съда за печене и отгоре се слага тесто за сладкиши, а във втория плодовата смес се покрива от всички страни с тесто. Пайовете се приготвят и в различни размери - от хапки до големи пити, които се режат като торта. Видът на тестото зависи от пълнежа. При плодовите пайове то трябва да бъде ронливо и с повече мазнина, а при шоколадовите и сметановите - пухкаво и меко.
Правила за вкусен пай
Дори и да не сте магьосник в кухнята, можете без проблем да направите чудесен пай, ако следвате някои прости правила.
Първото, което трябва да знаете, е, че приготвянето на вкусния десерт се състои от два основни етапа - тестото и пълнежа. Преди да пристъпите към същинската част на готвенето, е хубаво добре да охладите всички продукти, които ще ви бъдат необходими. Ако използвате маргарин или масло, разделете го на малки парченца и едва тогава го смесете с брашното. Водата за тестото също трябва да се добавя постепенно и се меси с пръсти. Сместа не бива да се бърка прекалено дълго, защото тестото ще стане твърдо и няма да се получи хубава коричка.
Ако приготвяте плодов пай, преди да започнете да печете, направете дълбоки разрези върху най-горния слой на тестото. В противен случай пълнежът ще стане мек и неприятно ще се овлажни. За да сте сигурни, че паят ви ще има хубава и апетитна коричка, покрийте го с алуминиево фолио, преди да го сложите във фурната.