Фолк певицата предпочита засуканите манджи
Алисия е сред малкото фолк певици, които се справят успешно в кухнята и не бягат от печката. Певицата споделя, че от години предпочита да си готви сама, за да е сигурна, че консумира полезни и здравословни ястия.
„Моето любимо ястие от нашата кухня са пълнени чушки с ориз. Но повече ценя засуканите манджи от непознати за родната кулинария продукти. Почти не спазвам диети, похапвам всичко, а за добрата си фигура разчитам само на спорта. Така че като цяло съм ценител на по-екстравагантните ястия, приготвени специфично. Понякога и аз експериментирам в кухнята с по-различни от типичните ястия”, разказва изпълнителката.
Фаворити са й ястията с италианско потекло. Алисия похапва големи пици, спагетите също вдигат тонуса й. „Направо обожавам кухнята на Ботуша. Няма нещо от нея, което да не харесвам – като се започне от карпачото, премине се през перфектно приготвените пасти и спагети, вкусните меса и се стигне до десертите”, споделя Алисия. А ето и някои от специалитетите й.
Салата „Алисия”
Много обичам салата от настъргани цвекло, моркови и ябълка. Към тях добавям кедрови ядки и няколко лъжички сирене „Филаделфия”. Не знам как се казва салатата, но можем да я наречем „Алисия”.
Крем супа от бели аспержи
Продукти
500 г аспержи
1 глава кромид лук
2 моркова
2 средно големи картофа
50 г масло
800 мл вода
200 мл готварска сметана (или прясно мляко)
кубче зеленчуков бульон
синьо сирене
Приготвяне
Лукът се нарязва на ситно, морковите и картофите - на малки кубчета. Аспержите се накъсват на розички. В тенджера се разтопява маслото. Добавя се лукът и се задушава за няколко минути. Прибавят се картофите, морковите и кубчето бульон. Налива се водата и се оставя да заври на бавен огън. След като супата заври, се добавят аспержите. Вари се, докато зеленчуците омекнат. Преди да се махне супата от огъня, се добавя сметаната. Пасира се, докато е още гореща. При необходимост се добавя сол.
Сервира се с натрошено синьо сирене и крутони.
Лаврак на фурна с билки
Продукти
2 средно големи лаврака
сокът на 1 лимон
1 ч.л. мащерка
1 ч.л. магданоз
1 ч.л. риган
1 ч.л. девесил
1 ч.л. млян черен пипер
сол на вкус
5 скилидки чесън
3 с.л. зехтин
1 ч.л. горчица
Приготвяне
Всички подправки се смесват и се добавят към счукания чесън, зехтина и лимоновия сок. Разбърква се добре и се добавя сол на вкус и черният пипер до получаване на хомогенна смес.
Добре почистената и измита риба се намазва отвън и отвътре с тази смес и се пече на умерена фурна към 30 минути. При желание да е по-сочен лавракът всяка намазана със сместа риба се завива отделно в домакинско фолио и се пече така.
Може да се сервира със задушени картофи или зеленчуци. Поднася се и с чаша бяло вино.