- Госпожо Радева, в едно интервю споделяте, че се водите от съветите на Джейн Фонда за хубаво тяло. Продължавате ли да ги спазвате?
- Разбира се. Струва ми се, че това е най-хубавата система за мен. Винаги съм казвала обаче, че една жена трябва да намира време и за психофизиката си. По някакъв начин това физическо разтоварване води и до психическо такова. В напрегнатите дни, когато животът ни става все по-забързан и по-труден, наистина е необходимо поне 15-20 мин на ден за такова разтоварване. Аз съм и работохоличка и понякога се забравям.
- А спазвате ли диети?
- Винаги съм казвала, че съм щастлива, че съм се метнала на баща ми, а не на майка ми. Защото каквото и да хапнеше, нищо не му се лепеше. Докато при майка ми беше точно обратното. Затова и никога не ми се е налагало да спазвам диети. Гледам обаче да не ям много тежки и мазни храни. Причината обаче е, че просто стомахът ми не ги понася. Това е и причината да не готвя мазно и пържено вкъщи. Обикновено гледам всичко, което правя, да е задушено.
- Това означава ли, че например свинското е изключено от менюто ви?
- Еднакво обичам пиле, риба и свинско. Не мога да кажа кое има приоритет в кухнята ми. Неприятно е, че не мога да кажа това за плодовете. Аз и дъщеря ми не ядем плодове и това е много лошо. Купувам, но те просто така си остават в хладилника. В това отношение търпим критики и двете. Но пък ям мед. Когато ме заболи гърло, се лекувам по този начин. Медът свива напрегнатите кръвоносни съдове и болестта минава много по-бързо и лесно.
- А тя готви ли?
- О, да, и то фантастично. Научи се самичка, защото майка є беше прекалено заета със своята професия. По тази причина и мъжът ми започна да го прави. И той готвеше прекрасно. Но смятам, че никой не може да направи като моите сарми с лозов лист и кисело зеле. И го казвам без никаква скромност.
- Кога овладяхте кулинарните умения?
- След като майка ми почина. Защото преди това винаги тя готвеше, и то прекрасно, всичко беше невероятно вкусно, а аз нямах време да приготвям каквито и да било ястия. До късно вечерта бях на репетиции и представления, на турнета. И винаги тя се занимаваше. Но в един момент, когато останах сама, нямаше как, трябваше аз да готвя. Винаги съм казвала, че предпочитам да овършея цялата къща, но да не вляза в кухнята. Но това не е възможно, както разбирате. Не готвя с голям ентусиазъм, но това, което правя, го правя както трябва.
- Как издържате на напрежението на сцената?
- Безкрайно много обичам професията си. Колкото и да съм натоварена, не е имало миг в живота ми, в който да се питам защо съм се захванала с това, а не с друго. Не. Винаги съм казвала, че съм щастлива жена, защото цял живот се занимавам с това, което беше мечтата ми.
- Събирате ли рецепти от приятелки?
- Имам един прословут червен тефтер, в който записвам най-хубавите рецепти от мои приятелки и колежки. Мария Статулова ми е препоръчала специалитет с патладжани, Стоянка Мутафова пък - задушено. Има рецепти и на Марги Хранова, Богдана Карадочева, Слава Рачева, има и на Татяна Лолова. Но има и страшно много, над които пише „Искра”.
Сарми
Необходими продукти:
листа от кисело зеле
лозови листа
1 кг кайма
2-3 големи глави лук
1 к. ч. ориз
4-5 сухи чушки
червен пипер
черен пипер
чубрица
сол
магданоз
зехтин
Начин на приготвяне:
Главите лук нарязваме на ситно. Задушаваме ги. Добавяме ориза и бъркаме, докато той стане стъклен. Доливаме три чаши вода и бъркаме, докато я поеме. След това дърпаме от огъня и поръсваме с подправките. Разбъркваме добре и добавяме суровата кайма. Размесваме, докато се получи еднородна смес. Взимаме един голям гювеч. Сипваме на дъното малко олио. Отгоре слагаме 1-2 листа от киселото зеле. След това завиваме сармите. И редим – един ред сарми с кисело зеле. Отгоре се поръсва с малко зехтин, както и с няколко капки лимонов сок. Подреждаме ред от сармите с лозовите листа. Капва се още малко зехтин и лимонов сок. Третият ред отново е от сарми със зеле. Между тях се нареждат 4-5 сухи червени чушки, които също са пълни с плънката от ориза и каймата. Отгоре се слага една чиния. Долива се вода почти догоре. В нея трябва да има малко зехтин и сол. Оставя се на силна фурна за половин час. После около час и половина се пече на бавен огън.