Абсорбаторът е безценен помощник в модерния дом

Абсорбаторът е безценен помощник в модерния дом Лакомник

Цените варират според мощността от 800 до над 2000 лв.

Абсорбаторът е безценен помощник в модерния дом
Автор:Лакомник

При съвременните жилища пространствата на дневната, трапезарията и кухнята все по-често преливат едно в друго. И макар миризмата на току-що приготвено ястие в кухнята понякога да е приятна, в повечето случаи чистият въздух е за предпочитане. Тогава на помощ идва абсорбаторът. Той не само пречиства въздуха, но защитава предметите от жълтите налепи, които оставят парата, дима и мазните изпарения.

При покупката на абсорбатор е нужно да се обърне внимание на неговата мощност,

шумови характеристики, размери и материали от които е направен и наличието на филтри. Мощността на мотора е най-важния параметър.

Мощността на абсорбатора зависи от големината на кухнята и дали тя е отворена към други помещения. Разумно съотношение между цена и мощност е изборът на абсорбатор с мощност 450 куб. м. на час, която позволява бърза обмяна на въздуха в кухнята. Когато помещението за готвене е част от дневната, по-добре се спрете на по-мощен модел - с капацитет на пречистване 560 или 650 куб. м. на час.

Ефективната работа на абсорбатора зависи и на какво разстояние се намира от готварския плот, то е установено от 65-85 сантиметра. Ако по някакви причини е над 85 см – вие се нуждаете от по-мощен абсорбатор.

Проверете и нивото на шума на избрания от вас модел. От мотора зависи не само скоростта и качеството на пречистването на въздуха, но и колко безшумно ще работи уредът.

Нивото на шума се измерва в децибели. Съвременните абсорбатори при работа на максимална скорост, шумът е не повече от 50 децибела. Ако е повече, в кухнята ще бъде трудно да се разговаря, слуша радио или телевизор.

Цените варират според вида на абсорбатора, материала и мощността. Най-общо тези кухненски уреди струват между 80 и 2600 лв.

Абсорбаторът е по-евтин, ако може да извършва рециркулация на въздуха чрез филтри. Другият вид отвежда въздуха в комин, а има и комбинирани - пречистващи и по двата начина. Първият модел може да сложим и в помещение без комин, но за вторите два вида ни е нужен отдушник за газовете и парите. 

Важно е, купувайки абсорбатор, да изберем такъв, на който да почистваме лесно филтрите или ако се сменят, да е възможно по-лесно и по-рядко. Добре е да има светващ индикатор, когато се замърси филтърът. Иначе има опасност от запалване при натрупване на голямо количество мазнина върху филтъра.

Свързаните с комин абсорбатори са по-ефективни, но понякога излита и топлината от кухнята, затова за предпочитане са комбинираните. Много са ефектни моделите, висящи от тавана над островната кухня, но знайте, че за един и същи модел в зависимост от това дали е допрян до стената или висящ, цената нараства почти двойно.

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц