Хляб с мая

Хляб с мая Лакомник
Хляб с мая
Време за приготвяне
Приготвяне
2 часа
Порции
Порции
10
Автор
Лакомник
Лакомник Необходими продукти

1 кг брашно

30 г мая

1 чаена лъжичка сол

хладка вода колкото поеме брашното

Начин на приготвянe

Маята се натрошава и се размива на каша с 1/4 чаена чаша хладка вода. Оставя се на топло да ферментира. В никакъв случай не се слага директно върху затоплени котлони, фурни или радиатори.

В подходящ съд се слагат пресятото и леко затоплено брашно, солта, втасалата мая и необходимото, за да се получи гладко тесто количество хладка вода. Омесва се, докато започне да се отделя от съда, след което се оформя на продълговато руло във вид на хляб. Поставя се в намаслена тава и се оставя в затоплено помещение да втаса. Готовото тесто се намазва отгоре с хладка вода и се пече в умерена фурна. След изваждане от фурната изпеченият хляб се завива с чиста кърпа да се задуши.

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц