Содена питка с яйца

Содена питка с яйца Лакомник
Содена питка с яйца
Време за приготвяне
Приготвяне
60 минути
Порции
Порции
10
Автор
Лакомник
Лакомник Необходими продукти

800 г брашно

3 яйца

1 бурканче кисело мляко

3/4 супена лъжица сода бикарбонат

1 чаена лъжичка сол

3 супени лъжици олио

хладка вода

Начин на приготвянe

Брашното се пресява, поставя се в тавичка, след което леко се затопля. В направената в него ямичка се слагат киселото мляко, в което предварително е разтворена содата бикарбонат, олиото, солта и яйцата, от които е отделен 1 жълтък. Всичко се омесва добре, докато се получи еластично тесто. Ако е необходимо, се добавя малко хладка вода. Увива се в чиста кърпа и се оставя да престои около 30 минути. След това се разстила на пласт с дебелина 3 см и се оформя като кръгла питка. Поставя се в намаслена и поръсена с брашно тава. Украсява се с виличка и се намазва с разбития жълтък. Пече се в предварително сгорещена фурна до образуването на коричка с леко златист цвят. При необходимост, за да не прегори, се покрива с хартия, която се отстранява след цялостното изпичане. Готовата питка се увива в чиста кърпа. След 10-15 минути се поднася топла, като се разчупва на късчета.

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц