Руски картофен хляб

Руски картофен хляб Лакомник

Вкусна идея за хапване през целия ден

Руски картофен хляб
Време за приготвяне
Приготвяне
2 часа
Порции
Порции
10
Автор
Лакомник
Лакомник Необходими продукти

350 г брашно

120 г пълнозърнесто брашно

250 г картофи, обелени и нарязани на кубчета или готово картофено пюре

7 г суха мая брашно

за поръсване:1/2 ч.л. ким или настъргано сирене, по желание

2 ч.л. сол

2 с.л. масло

Начин на приготвянe

Картофите се слагат в съд с вряща вода и се варят, докато омекнат. Прецеждат се. Запазват се 150 мл от бульона. Картофите се смачкват на пюре и се охлаждат.

В голяма купа се смесват двата вида брашно, маята, солта и кимът. Слага се маслото и се стрива на трохи. Прибавят се запазеният картофен бульон и смачканите картофи. Оформя се меко тесто.

Тестото се меси 8-10 мин., докато стане гладко и еластично. Слага се в намаслена купа да втаса на топло около 1 час, докато си удвои обема. Тестото се размесва отново, оформя се на елипса, поръсва се с пълнозърнесто брашно, покрива се и втасва 30 мин.

С остър нож се нарязва на баклавички и се пече в загрята фурна на 200°С около 30 мин.

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц