Опитайте лютата кухня на Мексико

Опитайте лютата кухня на Мексико Лакомник

Боб, ориз и киноа – това ядат наследниците на ацтеките

Опитайте лютата кухня на Мексико
Автор:Лакомник

Мексиканската кухня е колкото древна, толкова и модерна. Рецептите и тайните й датират още от времето на ацтеките и се преплитат с испанските кулинарни традиции.

Най-популярна е царевицата, а след нея – оризът. Набляга се и на боб и картофи. Най-отличителната черта обаче е лютото. Чушки или готов пипер - тази добавка се слага задължително и навсякъде!

Един от традиционните продукти на трапезата на мексиканците е киноата. Това е безглутенова зърнена култура, която прилича на ориз, но има и лек орехов привкус. Според експертите по състав наподобява спанака. Мексиканците я хапват най-вече като гарнитура. Киноата може да се намери във всеки магазин за диетичен и здравословни храни у нас.

 

Гуакамоле 

Необходими продукти:

1 авокадо

1/2 люта чушка

1/2 малка глава кромид лук

1 с.л. лимонов сок

5-6 стръка къдрав магданоз

сол

Начин на приготвяне: Авокадото се нарязва на половинки. Обелваме го и махаме костилката. Нарязваме  на кубчета 1х1 см. Махаме семките на лютата чушка и я нарязваме на ситно.

Лукът и магданозът се наситняват и се прибавят при авокадото. С помощта на дървена лъжица се намачква. Подправя се със сол и лимонов сок. Оставя се да престои 30 минути преди консумация.

 

Емпанади

Необходими продукти:

700 г брашно

250 г маргарин

1 ч.л. (5 г) сол

200–250 мл кока - кола

мармалад или сладко

Начин на приготвяне:

Брашното  и солта се пресяват. Маргаринът се нарязва и добавя към брашното. Бавно се прибавя кока-колата, докато тестото се оформи на топка. То се разточва на тънка кора и от нея се изрязват кръгчета с диаметър 7-8 см. В средата на всяко се слага по лъжичка сладко или мармалад. След това се прегъват на две и краищата се прищипват. Пекат се в предварително загрята фурна до 200 градуса около 15 минути. Веднага след изваждане от фурната се овалват в кристална захар.

 

Чили кон карнаре

Необходими продукти:

4 глави лук

2 скилидки чесън

4 с.л. зехтин

2 пълни ч.л. смляно чили

2 пълни ч.л. смлян кориандър

2 пълни ч.л. кимион

5 капсули кардамом

2 червени чушки (едри месести или камби)

1.5 кг телешка кайма

1.6 кг домати от консерва, на кубчета (4 х 400 г)

8 с.л. кетчуп

8 с.л. доматено пюре

250 мл вода

800 г червен боб (кидни)

2 пълни с.л. натурално какао

Начин на приготвяне: Нарязваме чушките на дребни кубчета, лукът - на ивички, чесънът - на шайби. Задушаваме ги в зехтина. Слагаме чили, кориандър, кимион и кардамон и ги разбъркваме за няколко секунди, за да започнат да ухаят. Добавяме чушките и запържваме при постоянно бъркане. Слагаме каймата. Оставяме да побелее и бъркаме  от време на време. Слагаме останалите продукти без какаото. Оставяме ги да кипнат, тогава прибавяме какаото, разбъркваме добре. Намаляваме степента на котлона и оставяме да къкри бавно с открехнат капак за час и половина.

 

Киноа

Необходими продукти:

3 ч.ч. покълнала киноа

1 ч.ч. царевица

1/2 ч.ч. червен лук, нарязан на ситно

1/2 ч.ч. пресен лук, нарязан на ситно

1/2 ч.ч. червена чушка, нарязана на кубчета

1/2 ч.ч. пресен нарязан на ситно кориандър

За дресинга:

1 и ½ с.л. накълцан пресен лук

1 скилидка чесън

1 ч.л. морска сол

1 щипка лют червен пипер

1/2 ч.ч. зехтин

3 с.л. пресен лимонов сок

Начин на приготвяне: В дълбока купа смесваме киноата, царевицата, червения лук, пресния лук, чушката и кориандъра. Разбъркваме добре и заливаме с дресинга, приготвен чрез разбиването на всички изброени съставки.

 

Пиле Фахитас

Необходими продукти:

2 бр. обезкостени пилешки гърди

2 лимона

1/2 с.л. пудра захар

2 ч.л. сушен риган

1/2 ч.л. лют червен пипер

1/2 ч.л. канела

2 глави лук

3 чушки (зелена, жълта и червена)

3-4 с.л. олио

магданоз

сол

черен пипер

Начин на приготвяне: Почистваме и нарязваме чушките на тънки ивички. Лука режем на полумесеци. Пилешкото месо се нарязва на къси и тънки ивички. Маринова се в сока и кората на лимоните, пудрата захар, ригана, лютия пипер, канелата, солта и пипера. Разбърква се и се оставя за 30 минути. Олиото се загрява, прибавя се месото и се пържи около 5 минути, след това се прибавят чушките и лука. Пържи се до омекване.

 

Ориз с червен фасул

Необходими продукти:

800 г сварен червен фасул (консерва)

200 г ориз

1 червена чушка

1 зелена чушка

2 глави червен лук

2 скилидки чесън

1/3 ч.ч. зехтин

сол

риган

1/2 ч.л. кимион

1/2 връзка магданоз

Начин на приготвяне: Лука и чесъна нарязваме и запържваме в зехтина. Чушките се нарязват на кубчета и се слагат при лука да се задушат, после се прибавя измития ориз и се запържва, докато стане прозрачен. Подправя се с риган, кимион и сол, прибавя се червеният боб. Когато сместа кипне, се наливат 600 мл гореща вода. Всичко се изсипва в тавичка за печене. Пече се на 200 С, докато оризът стане готов. Поръсва се с магданоз.  

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц