Кашкавалена пита

Кашкавалена пита Лакомник
Кашкавалена пита
Време за приготвяне
Приготвяне
2 часа
Порции
Порции
6
Автор
Радослава Неделчева, Свищов
Лакомник Необходими продукти

1 кг брашно
5 яйца
500 мл прясно мляко
1 кубче мая
300 г кашкавал
250 г масло
1 с.л. сол
1 с.л. олио
1 с.л. захар
1 с.л. кисело мляко

Начин на приготвянe

В голяма купа пресяваме брашното и правим кладенче. В него добавяме яйцата (4 + 1 белтък, 1 жълтък оставяме за намазване), 300 мл мляко, в което са разтворени маята, солта, захарта, киселото мляко, олиото и замесваме тестото. Получава се твърдо, така че доливаме мляко, докато се получи средно меко тесто. Месим около 20-30 мин, докато омекне, бием около 20-30 пъти в плота и оставяме да почине. През това време си рендосваме кашкавала и го разделяме на 3 части. Мекото масло също разделяме на 3 части. 

От починалото тесто месим 3 равни кори. Вземаме 1 и разпределяме 1 част от кашкавала и мекото масло върху нея, слагаме втората кора върху първата и по същия начин разделяме маслото, кашкавала и третата по същия начин. И така трите кори една върху друга, както са с плънка, завиваме на руло. Хващаме двата края, издърпваме и захващаме. Преместваме ги в тава с диаметър 25 см, предварително намаслена и поръсена с брашно, и оставяме пак да втаса. Вече втасала, мажем с останалия жълтък и поръсваме с настърган кашкавал. Печем в предварително загрята фурна на 170°С около час.

Бон апети!

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц