Канадската кухня е смесица от две култури

Канадската кухня е смесица от две култури Лакомник
Канадската кухня е смесица от две култури
Автор:Лакомник

Канадската кухня предлага ястия, близки до тези на САЩ и Англия. Но има допълнителна нотка, която я прави и крайно различна от американската. Както е известно, страната има френската и английска част. Двете култури дават на Канада много специалитети, подобрени на местна почва. Като доказателство за навлизането на храните на САЩ в северната им съседка, е ястието Путин. То се прави на основата на пържени картофи, които се заливат с разтопен кашкавал. Специалитетът можете да намерите наистина във всяка заведение в Канада. Създава се след като клиент на крайпътна закусвалня бързал и поискал да сложат на едно място картофите и кашкавала, които си бил поръчал.

 

Палачинки

Необходими продукти:

150 г брашно

6 г сода бикарбонат

щипка сол

1 яйце

40 мл растително масло

300 мл прясно мляко

Начин на приготвяне: Пресяваме брашното със содата и солта. Поставяме го в купа и правим кладенче в средата на сместа. В отделна купа разбиваме яйцето с 20 мл растително масло и прясното мляко. Прибавяме яйчената смес към брашното, като сипваме по малко и бъркаме, докато получим гладка смес. Изсипваме останалото олио в тиган и го загряваме. Внимателно изсипваме две супени лъжици от сместа в тигана – те са достатъчни за една палачинка. Оставяме палачинките в продължение на една минута да се зачервят. Когато започнат да образуват мехурчета, объръщаме с шпатула от другата страна. Пържим палачинките още 1 минута, докато се надигне.

 

 

Путин

Необходими продукти:

3 картофа

100 гр кашкавал

 Сос

Начин на пригогвяне: Изпържваме картофите. Разтопяваме кашкавала и заливаме картофите с него. Отгоре можем да сложим сос по желание – с гъби, със сирена.

 

 

Зеленчукова супа

Необходими продукти:

1 стрък целина

4 стръка праз

2 глави кромид лук

100 гр сланина или бекон .

2 с. л. краве масло

1,5 л. бульон

2 бр домати

1 зелена пиперка

Сол

Черен пипер

1 ч. ч. брашно

1 яйце

1 ч. ч. прясно мляко

1 с. л. олио

1 щипка сол

Магданоз за поръсване

Начин на приготвяне: Накълцваме целината, лука, праза и нарязваме сланината. Задушаваме в сгорещеното масло. Заливаме с бульона и оставяме да се вари около 45 минути. Добавяме и доматите. Овкусяваме със сол и черен пипер. От яйцето, брашното,  прясното мляко, мазнината и солта правим палачинково тесто. Претриваме сместа през цедка и я добавяме в супата. Доваряваме още 10 минути. Махаме от огъня и поръсваме с магданоза.

 

 

Сьомга

Необходими продукти:

2 котлета сьомга

кафява захар за паниране

2–3 картофа

4–5 стръка магданоз

1/2 с. л. розмарин

1/2 с. л. босилек

4 с. л. олио за пържене

30 г краве масло

Начин на приготвяне: Нарязваме картофите на кубчета. Слагаме ги в купа, доливаме вода. След това се слагат в микровълнова фурна на пълна мощност за 6 минути. Осоляваме филетата риба, подправяме ги с черен пипер, овалваме ги в захарта. Пържим в сух, но нагорещен тиган по 3 минути от всяка страна. Слагаме рибата в предварително загрята чиния. В тигана наливаме олио и добавяме картофите. Задушаваме ги. Добавяме подправките и слагаме гарнитурата към рибата.

 

 

Пържола

Необходими продукти:

пилешки гърди

100 мл бяло сухо вино

1 лимон

зехтин

сол

черен пипер

сос Уорчестършайар

Начин на приготвяне: Начукваме добре пържолите. Приготвяме марината от вино, лимоновия сок, зехтина, солта и черния пипер. Накисваме пържолите за 1 денонощие. Наливаме малко зехтин в нагорещен тиган и печем пържолите по три минути от всяка страна. Преди сервиране заливаме със сос Уорчестършайар.

 

 

Рибна салата

Необходими продукти:

500 г риба треска

1 глава лук

1 и 1/2 с.л. майонеза

2 ябълки обелени и нарязани на кубчета

1/2 ч.ч. сурово ситно настъргана целина

1 ч.ч. едро настъргана прясна краставица

1/2 ч.л. сос "Уорчестър"

2 твърдо сварени яйца

магданоз

Начин на приготвяне: Рибата се вари, заедно с половината лук и сол в във вода за около 35 минути. Почистваме кожата и оставяме да изстине. Смесваме ябълките с целината, краставицата, останалия лук, майонезата, магданоза и солта. Внимателно добавяме и рибата, разделена на малки късове. Добавяме и соса. Прецеждаме сместа върху листа от салата. Отгоре поръсваме с магданоза и нарязаните на кубчета яйца.  

Още по темата
Още по темата
Бразилската кухня събира вкусотии от Европа, Африка и Южна Америка
Бразилската кухня макар да има много прилики с тази на съседите си в Южна Америка, все пак е различна. Храните на Бразилия обхващат уникална смес от култури и кухни....
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц