Италианско тирамису

Италианско тирамису Лакомник
Италианско тирамису
Време за приготвяне
Приготвяне
80 минути
Порции
Порции
8
Автор
Лакомник
Лакомник Необходими продукти

За яйчен крем:

2 жълтъка

3 с.л. захар

1/4 ч.ч. вино „Марсала” (итал. вид или др. червено вино)

1/4 ч.л. ванилова есенция

1/2 ч.л. лимонова кора,

За ваниловия крем:

1/4 ч.ч. захар

1 с.л. брашно

1/2 ч.л. лимонова кора

1/2 ч.л. ванилова есенция

1 жълтък

3/4 ч.ч. прясно мляко

За сметановия крем:

1 ч.ч. охладена сметана за готвене

1/4 ч.ч. захар

1/2 ч.л. ванилова есенция

За блата:

2 ч.ч. топло еспресо

1 ч.ч. есенция ром

1/2 ч.ч. захар

1/3 ч.ч. маскарпоне

36 бишкоти

2 с.л. какао на прах

Начин на приготвянe

За яйчния крем загрейте около три пръста вода в тенджерка. Поставете огнеупорна купа в тенджерката, така че да не опира в дъното. В купа смесете жълтъците, захарта, виното, ваниловата есенция и лимоновата кора. Смесете всичко до получаване на гладка смес. Сипете сместа в огнеупортата купа, която е в тенджерката с врящата вода. Бъркайте яйчната смес около 8 минути. Трябва да стане с гъстотата на крем. Оставете да се охлади на стайна температура и я преместете в купа. Оставете да се охлади в хладилник около 4 часа.

За ваниловия крем смесете захарта, брашното, лимоновата кора и ваниловата есенция в тиган. Добавете яйцето и половината мляко. Разбъркайте докато се смеси добре. На слаб огън гответе като бъркате, за да не загори. Добавете останалото мляко, докато продължавате да бъркате. След около 12 минути, кремът ще започне да бълбука. Бъркайте, за да няма бучки. Охладете на стайна температура. Покрийте с найлоново фолио и оставете в хладилник за 4 часа.

За сметановия крем смесете сметаната, захарта, валиновата есенция. Разбийте с миксер, докато сместа получи шупли.

Пригответе си правоъгълна тавичка. Смесете топлото еспресо, рома и захарта и разбъркайте добре. Охладете. В голяма купа разбийте маскарпонето, за да няма бучки. Добавете яйчния крем и ваниловия крем, като бъркате докато се комбиринат. Добавете и сметановия крем.

12 от бишкотите леко залейте с еспресото. Внимавайте да не полеете много и да се разпаднат бишкотите. Внимателно и бързо ги преместете и наредете в тавичката. Може да се счупят, но не се притеснявайте. Трябва да покриете дъното на тавичката. Намажете върху така получение блат една трета от крема. После сложете втори пласт бишкоти и крем и после трети. Покрийте с найлоного фолио и оставете в хладилник за една нощ. Преди сервиране поръсете какаото върху сладкиша с помощта на сито.

Още по темата
Още по темата
Диетично тирамису с малини
Измийте старателно малините. Поставете блата или бишкотите във форма. Студеното кафе смесете с ликьора и полейте блата. Отгоре на равен слой поставете малините....
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц