Заек с картофи в гювеч

Заек с картофи в гювеч Лакомник
Заек с картофи в гювеч
Време за приготвяне
Приготвяне
3 часа
Порции
Порции
6
Автор
Екатерина Георева, Нови Искър
Лакомник Необходими продукти

1 домашен заек, нарязан на порции
около 800 г картофи, нарязани на колелца
300 г пресни гъби, нарязани на ивици
4 големи лука, нарязани на полумесеци
1/2 връзка магданоз, нарязан на ситно
2 дафинови листа
1 с.л. захар (кафява или бяла) 
1/2 ч.ч. бяло вино (или бира) 
500 мл пилешки или зеленчуков бульон
2-3 зърна бахар
сол 
черен пипер 
4 с.л. зехтин (или олио) 

Начин на приготвянe

Поръсете парчетата заек от всички страни със сол и черен пипер. Запържете ги на части, до златисто, в предварително загретия зехтин (олио). Извадете от тигана запържените парчета и запазете на топло. Поръсете в тигана захарта, разбъркайте леко да се карамелизира и добавете нарязания на полумесеци лук. След като поомекне лукът, добавете гъби и задушавайте няколко минути. Свалете от огъня, подправете на вкус със сол и черен пипер и добавете част от нарязания на ситно магданоз. На дъното на голям глинен гювеч (предварително намазан със зехтин или олио) наредете половината от картофите. Отгоре разпределете половината от луково-гъбената смес и добавете 1-2 дафинови листа и 2-3 зърна бахар. Върху нея наредете парчетата заек. Покрийте ги с останалата част от лука и отгоре наредете втората част картофи. Залейте с виното и бульона. Печете при 200 градуса. Глиненият гювеч се поставя в студена фурна за около 2-2,5 часа в зависимост от фурната.

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц