Диетолог №1 проф. Донка Байкова: Колбасите разболяват от рак!

Диетолог №1 проф. Донка Байкова: Колбасите разболяват от рак! Лакомник

Кренвиршите и саламите са най-опасни

Диетолог №1 проф. Донка Байкова: 
Колбасите разболяват от рак!
Автор:Мира Радева

Проф. Донка Байкова е сред водещите наши специалисти по хранене и диететика. Завежда катедра „Превантивна медицина” в Медицинския университет в София. Автор е на над 300 научни труда, предимно в областта на затлъстяването.

Диетолог №1 даде специално интервю за любимия вестник на умните читатели - „Ретро”.

 

- Не е ли престъпление, проф. Байкова, в магазините ни да се продават толкова много опасни за здравето храни?

- Разбира се, че е престъпление! Рафтовете им бъкат от продукти, които разболяват. Истината е, че консумираме все повече технологично обработени храни, които съдържат хиляди от т.нар. „агитиви” – овкусители, оцветители, ароматизатори, стабилизатори... Те дори са класирани в групи по 100.

- Имате пред вид зловещите Е-та, с които се обозначават добавките?

- Знам, че на хората им омръзна да се говори за тях. Но всеки от нас дневно приема поне по 10 от тези технологични добавки, които са синтетични химически субстанции. Организмът ни няма ензимна система, която да ги преработи и те ни разболяват.

- По рафтовете на магазините е пълно с канцерогенни продукти. От кои храни да бягаме, за да не се разболеем от рак?

- На първо място от евтините нискокачествени меки салами. Бягайте от кренвиршите, съставът им никога не е напълно ясен. Те са сбирток от остатъци и дали има 1% месо в тях, не е сигурно. Но пък е сигурно, че съдържат сланина, пълнители – млечен и пшеничен белтък, глутен. И разбира се ... бои и овкусители, заради които не може да се направи разлика между свински, телешки и пилешки кренвирши. Същите са и евтините шунки...

- Поне е сигурно, че шунката е от месо.

- Пълна заблуда! Правят ги с пресовани субпродукти от труповете на животни - кожички, сухожилия, ципи, смлени кости. И за да се ядат, обработват ги с куп химикали.

- Каймата обаче не може да не е истинска.

- Не вярвайте на готовата кайма. Особено ако има апетитен розов цвят – това е чиста боя. Моя пациентка си направила супа от топчета с такава кайма и тя се оцветила в ярко розово. Към опасните храни ще причисля и съдържащите хидрогенирани растителни масла. Най-вече маргарините. Защото те са богати източници на опасните за организма трансмастни киселини - чужди вещества, които той не усвоява. Те задръстват съдовете му и водят до атеросклероза...

- Добре че не са канцерогенни?

Цялото интервю вижте на Pik.bg

Още по темата
Още по темата
Саламите и консервите убиват!
Днес всеки знае, че храната може не само да ни разболее, но и да ни убие. Например, хората ядящи богати на мазнини и захар храни са доста по – застрашени от...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц