Виенски кифлички

Виенски кифлички Лакомник
Виенски кифлички
Време за приготвяне
Приготвяне
2 часа
Порции
Порции
20
Автор
Лакомник
Лакомник Необходими продукти

500 г брашно

150 мл вода

50 г краве масло

2 с.л. олио

1 с.л. захар

1/2 пакетче мая (20 г)

За парено брашно:

2 с.л. брашно

50 мл вода

Начин на приготвянe

Маята се разтваря в хладката вода и се добавя захарта и 3-4 с.л брашно. Оставя се да втаса за около 20 мин, докато шупне. Брашното се пресява и се прави кладенче в което се добавя маята и се замесва. Добавя се олиото и се меси до меко, еластично тесто, което се оставя за втаса загънато на топло за около 1 час или докато удвои обема си. Втасалото тесто се разделя на 3 равни части, всяка част се разточва леко с точилката и се редят една върху друга, като питките се намазва с чисто масло. След това се разточва на кора с дебелина 2 см и се разрязва като торта. Всеки триъгълник се навива на руло, като краищата се приближават един към друг, получава се като незатворен геврек.

Кифлите се редят в поздмазана с малко олио тава и се оставят да втасат. Пареното тесто се приготвя като брашното се залива с гореща вода. Оставя се да изстине. С него се намазват виенските кифли. Пекат се в предварително загрята фурна на 200 градуса до готовност.

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц