Арабската кухня пленява с вълшебни аромати

Арабската кухня пленява с вълшебни аромати Лакомник
Арабската кухня пленява с вълшебни аромати
Автор:Лакомник

Арабската кухня е богата, ароматна и разнообразна. Дюнерът и локумите са популярни в цяла Европа и много от нас всеки ден ги похапват с удоволствие. Много характерен е арабският хляб, питките и т.нар. „джобове”. Арабите предпочитат агнешкото и пилешкото месо, както и пикантните подправки. Свинското им е забранено по религиозни причини.

От ориза те приготвят сарми и едно от любимите си ястия пилаф (ориз с масло). Зеленчуците, особено патладжаните присъстват често на трапезата в салати или основни ястия като гювечи.

Арабската кухня е известна и с многото печени на шиш меса, кебапи и др. Най-известните десерти са сутляша, халвата, кадаифа, баклавите. Потопете се в този сладък и ароматен кулинарен свят със следващите рецепти.

 

 

Хумус

 

Време за приготвяне – 40 мин.

Порции – 6 бр.

 

Продукти

240 мл консервиран нахут

60 мл сусамов тахан

60 мл зехтин

2-3 скилидки чесън

200 мл лимонов сок

щипка захар

1 ч.л. сол

Приготвяне

Нахутът се сварява и отцежда. Всички продукти се поставят в блендер и се разбиват. Поставя се в хладилника за 30 минути да отлежи преди сервирането.

 

Салата от нахут с кускус

 

Време за приготвяне – 30 мин.

Порции – 4 бр.

 

Продукти

200 г кускус

200 мл горещ зеленчуков бульон

сок от 1 лимон

400 г консервиран нахут

1 малка глава червен лук

125 г краставица

150 г коктейлни домати

2 с л прясно нарязан джоджен

2 с л прясно нарязан босилек

2 с л прясно нарязан магданоз

Приготвяне

Кускусът се поставя в купа и се залива с горещ бульон. Покрива се и се оставя за 5-7 минути. Сокът от лимон се изсипва в малък буркан с капак. Добавя се зехтинът. Завива се капачката на буркана и се разтърсва добре. Консервираният нахут се измива под течаща студена вода. Към готовият кускус се прибавя нахутът, ситно нарязаният червен лук, ситно нарязаната краставица, доматите нарязани на четвъртинки. Поръсват се със ситно нарязани ароматни градински подправки.  Салата се посолява и се подправя със смлян черен пипер на вкус.

 

Арабски кюфтета от леща и булгур

 

Време за приготвяне – 50 мин.

Порции – 10-12 бр.

 

Продукти

1 чаша червена леща

1,5 чаша ситен булгур

1 връзка магданоз (нарязан на ситно, да излезе 1,5 чаша)

4 - 5 стръка зелен лук (около 1 чаша нарязан)

1/3 чаша зехтин (олио)

1 средно голяма глава лук

1 с.л. доматено пюре

1 с.л. пюре от чушки

1 яйце

сол

брашно за овалване

лимонов сок на вкус

Приготвяне

Сложете лещата, заедно с 1 1/2 чаша вода на котлона, покрийте тенджерата и оставете да се свари на бавен огън, докато водата се изпари напълно. Ако е необходимо, доливайте по малко вода, но внимавайте да не добавите прекалено много.

Когато лещата се свари, отстранете от огъня и добавете булгура. Затворете плътно с капак или с домакинско фолио и оставете влагата от лещата да попие в булгура.

Почистете магданоза и перата лук и ги нарежете на ситно. Нарежете на ситно и лука и го задушете до омекване в мазнината. Добавете доматеното пюре и пюрето от чушки.

Прибавете зелените подправки към булгура и лещата, а след като изстине лука - и него.

С ръце внимателно оформете кюфтетата, като размерът им трябва да е като на малко по-голям орех - в противен случай при пърженето могат да се разкъсат. Внимателно ги оваляйте в брашно и изпържете в сгорещена мазнина.

 

Ливански киш

 

Време за приготвяне – 60 мин.

Порции – 8 бр.

 

Продукти

1 кг готово тесто

200 г филе от сьомга

200 г спанак

500 мл прясно мляко

2 яйца

100 мл сметана

черен пипер

сол

олио

Продукти

Взима се готово тесто за пица и се разстила на тънко в тава. Покрива се с алуминиево фолио, за да не бухне и се изпича. Отделно в сгорещена мазнина се запържват няколко филета сьомга, подправени със сол и чер пипер и се нареждат върху готовото тесто. В отделен съд се задушава около спанак и се разстила върху рибата. Разбиват се прясното мляко с яйцата и сметана. С получената смес се залива цялото ястие. Пече се в загрята до 150 градуса фурна за около 20 минути.

 

Фалафел

 

Време за приготвяне – 65 мин.

Порции – 12-14 бр.

 

Продукти

За кюфтетата:

2 ч.ч. нахут

2 средни глави кромид лук

2 големи скилидки чесън

2 к.ч. олио

китка магданоз

2 ч.л. млян кимион

2 ч.л. млян кориандър

1/2 ч.л. сода бикарбонат

1/4 ч.л. черен пипер

1/2 ч.л. сол

За соса:

1 ч.ч. кисело мляко

2 ч.л. тахан

2 ч.л. лимонов сок

скилидка счукан чесън

1/4 ч.л. млян кимион

Приготвяне

Нахутът се накисва във вода за 12 часа. Ако има люспи се премахват.

Омесете нахутът и останалите подправки и изсипете в блендер. Кълцайте докато се получи добре раздробена гладка смес. Оставете да почива 30 мин. Оформете плоски обли кюфтенца взимайки смес колкото орех. Готовите кюфтенца оставете около 15 мин. за да запазят формата си. В дълбок тиган загрейте олио, достатъчно да покрие кюфтенцата. Изпържете кюфтенцата до златисто-кафяво.

Готовите кюфтенца се поставят върху салфетка за да се отцеди олиото.

Смесете всички съставки за соса, пасирайте в блендер. Получената рядка маса замразете.

 

Пълнозърнести питки с леща

 

Време за приготвяне – 70 мин.

Порции – 10-12 бр.

 

Продукти

3 ч. чаши брашно микс от пълнозърнесто и бяло

1 до 1 1/3 ч. чаша топла вода

¼ ч. чаша олио

1  с. л. суха мая

1 ч. л. сол

1 ч. л. захар

брашно за доомесване

2-3 ск. чесън

2 с.л.  доматено пюре

шипка канела

1 ч.л. кимион

кориандър на вкус

сол

черен пипер

зехтин за овкусяване

За пълнежа:

¾ чаша сварена, но неразварена и отцедена леща

Приготвяне

Омесва се за около 5 мин. еластично тесто. Оставя се да почива 60 мин. и разделя на 36 топчета. Всяко се оформя като 9 см кръг.  В средата се поставя 1-2 ч.л. от сместа.

¾ чаша сварена, но неразварена и отцедена леща. Запържва се в мазнина 1 гл. ситно нарязан лук, 2-3 ск. чесън,  добавя се лещата, 2 с.л.  доматено пюре и  голям домат нарязан на кубчета. Овкусява се с подправките и ври до сгъстяване и се охлажда.

Пече се в намазнена тава в загрята на  200 С за около 15 мин. до зачервяване. Овкусявате с подправките и зехтина.

 

Реване с грис

 

Време за приготвяне – 50 мин.

Порции – 10 бр.

 

Продукти

2 ч.ч. грис

1 ч.ч. захар

1 кофичка кисело мляко

1ч.л. хлебна сода

1 краве масло

1 ванилия

За сиропа:

1ч.ч. захар

2 ч.ч. вода

Приготвяне

В киселото мляко се слага хлебната сода захарта, гриса и ванилията всичко се обърква добре. Маслото се разтапя на тавата в която ще се пече и се изсипва сместа.

Пече се на умерена фурна 15-20 мин. като изстине се залива с горещ сироп. Той се приготвя като захарта се кипне във водата.

 

Кекс със сливи

 

Време за приготвяне – 70 мин.

Порции – 8 бр.

 

Продукти

1 ч.ч. захар

1 яйце

3/4 ч.ч. олио

1 ч.ч кисело мляко

1 ч.л. хлебна сода

1 с.л. оцет

2 1/2 ч.ч. брашно

1 ч.ч. конфитюр от сливи

1 ч.л. канела

Приготвяне

Разбийте яйцето със захарта, добавете постепенно олиото, след това киселото мляко (смесено с хлебната сода и оцета). След това добавяйте постепенно брашното (смесено с канелата) и накрая конфитюра от сливи. Изсипете във намазана с масло и набрашнена форма(формата може да се облицова с хартия за печене, леко намазнена) и печете при 200 градуса около 1 час.

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц