Точена баница със спанак

Точена баница със спанак Лакомник
Точена баница със спанак
Време за приготвяне
Приготвяне
Порции
Порции
0
Автор
Лакомник
Лакомник Необходими продукти

800 г брашно

300 мл вода

1 с.л. олио

1 с.л. мл оцет

1 ч.л. сол

200 г краве масло

300 г кисело мляко

1 кг спанак

300 г сирене

Начин на приготвянe

Почистеният от дръжките, измит и отцеден спанак нарежете на дребно и задушете в покрит тиган на умерен огън с част от маслото. След като изстине, разбъркайте с натрошеното сирене и киселото мляко.

От брашното, солта, олиото, оцета и водата омесете тесто за баница. Тестото разделете на топчета, по-големи от яйце и започнете точенето. Докато кората е още малка, не се навива на точилката и се завърта с ръка. При разточването масата и точилката поръсете с малко брашно, за да не лепне тестото. След като кората стане по-голяма, започнете навивате около точилката, като при това навиване става точенето с две ръце. Точенето започва от средата на точилката, като ръцете постепенно отиват към края на кората и точилката. При навиването кората е разточена повече в едната посока, а трябва да е равномерно. За целта кората навийте до края върху точилката, повдигнете, поръсете върху масата малко брашно, за да не залепва и след това развийте кората от точилката върху масата, така че следващото навиване да бъде перпендикулярно на първото. При всяко разточване се ръси брашно, така 5-6 пъти. Ако кората е дебела, още се точи. Разточват се пет кори, които се редят в тава и се наръсват по ред с масло и спаначена плънка. Последната кора, която трябва да е малко по-дебела от другите, се поръсва само с масло. Пече се в предварително загрята на 200 градуса фурна докато добие златист цвят. След като извадите, поръсете с вода и покрийте с кърпа да омекне.

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц