Сусамени гевреци

Сусамени гевреци Лакомник
Сусамени гевреци
Време за приготвяне
Приготвяне
2 часа
Порции
Порции
10
Автор
Виолета Матева, Камено
Лакомник Необходими продукти

20 г свежа мая
700 г пресято брашно
100 мл вода
220 мл топло прясно мляко
2 с.л. олио
2 с.л. захар
1 голямо яйце
1 ч.л. сол
За захарния сироп:
100 мл вода
2 с л захар (да поври, докато се разтопи захарта, и се охлажда)
50 г сусам за поръсване

Начин на приготвянe

В хладката вода се разтваря маята с захарта и се оставя да шупне. Замесва се меко тесто с останалите продукти и се оставя на топло да втаса 40 мин.

Разделя се на 10-12 топчета. Всяко се оформя на фитил с дължина 65-70 см. Прегъваме на две и се усуква. Двата края се свързват - да се оформи кръгче. Гевреците се потапят в охладения захарен сироп и се поръсват със сусам. Нареждат се в намаслена тава и се пекат във фурна на 180 градуса около 20-25 мин. Изваждат се и се нареждат в поднос.

Весели празници и да ви е сладко!

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц