Сладки питки с тиква

Сладки питки с тиква Лакомник
Сладки питки с тиква
Време за приготвяне
Приготвяне
2 часа
Порции
Порции
10
Автор
Виолета Василева, Търговище
Лакомник Необходими продукти

2 яйца (1 жълтък за намазване)

1 ч.ч. прясно мляко

1 кубче прясна мая

1 ч.ч. сварена или печена тиква

100 г захар

4 с.л. олио

1-2 ванилии

около 700-800 г брашно

7-8 ореха (или лешник)

Начин на приготвянe

Пресяваме си брашното и го изсипваме в подходяща по големина тавичка, в която ще месим. Правим си кладенче, в което чукваме 1 яйце и 1 белтък (жълтъка оставяме за намазване), добавяме захарта и разбъркваме. Към сместа добавяме олиото и ванилията.

В половината от прясното мляко (затоплено) слагаме маята, 1 ч.л. захар и 1 ч.л. брашно. Разбъркваме и оставяме да шупне (втаса), след което се прибавя към основната смес за тестото. Добавяме и останалото прясно мляко. Тиквата се пасира, и също се добавя. Прибавяме по-малко от брашното и си замесваме средно меко тесто, което прехвърляме в подходяща купа, покриваме и оставяме да втаса. След като тестото е втасало, премесваме отново. От него оформяме топчета, малко по-големи от яйце. В тавичка покрита с хартия за печене, нареждаме топчетата на разстояние едно от друго. По средата на всяко притискаме с палец, за да се оформи дупчица, в която слагаме парче орех (или лешник). С ножица правим няколко разреза на питката, и така те заприличват на малки тиквички. Оставяме отново да втасат, намазваме с жълтък и печем в предварително загрята фурна на 170-180 градуса до златисто.

По желание можете да поръсите с пудра захар.

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц