Сладкиш със сухари

Сладкиш със сухари Лакомник
Сладкиш със сухари
Време за приготвяне
Приготвяне
1 час
Порции
Порции
10
Автор
Юммю Герасимова, Раднево
Лакомник Необходими продукти

12 броя сухари (без сол)

За сиропа:

1 1/2 ч.ч. захар

2 ч.ч. вода

За крема:

1 л прясно мляко

6 с.л. захар

1 ванилия

1 с.л. краве масло (маргарин)

6 с.л. брашно

2 с.л. царевично нишесте

За украса:

сметана (по избор)

орехи или други ядки

Начин на приготвянe

Първо се карамелизира захарта и се добавя топла вода, оставя се да ври 6-7 минути. Готовият сироп се оставя да изстине 10 мин и после се поливат добре предварително подредените сухари в правоъгълна или кръгла тавичка (в случая използвах кръгла). След сиропирането се прави кремът, като към млякото се прибавят всички продукти, с изключение на ванилията и маслото. Кремът непрекъснато се бърка, докато се сгъсти, след което се прибавят ванилията и маслото, продължава да се бърка още 2-3 мин и се сваля от котлона. Отново се изчакват 5 мин, след което се изсипва върху сиропираните сухари и се заглажда. Избраният вид сметана се приготвя и се слага върху напълно изстиналия крем. В този вариант на сладкиша между слоя на крема и сметаната сложих домашно сладко от шипки - придаде приятен вкус, но може и без този допълнителен слой. Оформеният по ваш вкус сладкиш се увива в полиетиленово фолио и се слага в хладилника за (желателно е) 1 нощ. Сервира се поръсен с избраните ядки. Да ви е сладко!

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц