Пригответе се за познати вкусове от Украйна

Пригответе се за познати вкусове от Украйна Лакомник
Пригответе се за познати вкусове от Украйна
Автор:Лакомник

Широките души на славяните в Украйна са гостоприемни и всеки от тях ще ви нагости с топла гозба. А вкусовете не са много по-различни от нашенските, така че няма да ви трябва време, за да свикнете с манджите там. Във всяка къща обаче сервират варенки. На пръв поглед те изглеждат като пелмени, но разлика има. Варенките са доста по-големи. По тази причина се налага и винаги да се слага готова плънка в тях. Тя не може да се приготви само от варенето на тестото.

 

Супа

Необходими продукти:

150-200 г шпеков салам

1 кренвирш

1 кисела краставичка

1 глава лук

2-3 моркова

8-10 черни маслини

1 кубче телешки бульон

3-4 резена лимон

1 ч.ч. саламура от кисели краставички

лют червен пипер на вкус

1 с.л. брашно

1 ч.л. сол

Начин на приготвяне: Нарязваме лука на дребно. Настъргваме морковите. Слагаме вода. Когато заври, пускаме вътре кубче телешки бульон. Прибавяме зеленчуците във вряща вода. Шпековият салам и кренвиршите също се нарязват. Запържваме ги. Когато станат готови, ги поръсваме с брашно. Взимаме с черпак малко от бульона и разбъркваме. Връщаме обратно в тенджерата. След това добавяме краставицата и малко от саламурата. Идва ред на маслините, червения лют пипер и лимона. Оставяме да ври още 15 минути. Най-добре на бавен огън.

 

 

Варенки

Необходими продукти:

Тесто за лазаня

За плънката:

1 кг картофи

200 г лук

100 г бекон

20 г масло

1 яйце

Начин на приготвяне: Сваряваме картофите. Пюрираме ги. Нарязваме лука на ситно. Беконът трябва да е на малки кубчета. Запържваме ги заедно. Добавяме основните подправки сол, черен и червен пипер. Можете да прибавите и малко джинджифил. След това се смесва картофеното пюре, лука, бекона и маслото. Тук е мястото да се сложи и суровото яйце. Разточваме тестото. Нарязваме го на кръгчета. Вътре слагаме малко плънка и защипваме краищата. Варим докато изплуват. Сервират се с кисели краставички.

 

 

Пирог

За тестото:

1 пакет разтопено масло

250 г сметана

сок от 1/2 лимон

сол

300 - 400 г брашно

За плънката:

2 яйца

200 - 300 г пилешко месо

100 г гъби

черен пипер

1 глава лук

сол

магданоз

Начин на приготвяне: Замесваме тесто от продуктите за него. Разделяме го на две части. Накълцваме лука. Запържваме го в малко брашно. Добавяме месото, накъсано на парчета. То се сварява заедно с гъбите. При лука добавяме и тях. Идва ред на подправките и нарязаните варени яйца. Едната топка тесто се разстила по тавата. Изсипваме отгоре плънката. Отгоре слагаме втората топка тесто, която също сме разточили като кора. Прищипваме краищата на двете кори. Печем в умерено загрята фурна.

 

 

Шаранова чорба

Необходими продукти:

1 кг. шаран

60 г кромид лук

100 г моркови

150 г целина

250 г картофи

2-3 домата

50 г масло

дафинов лист

черен пипер

естрагон

оцет

хрян

сол на вкус

Начин на приготвяне: Варим рибата 40 минути в много вода. В нея трябва да има само дафиновия лист и малко сол. По време на варенето ще се появява пяна. Отстранявайте я. Добавете ситно нарязания лук. Поръсете с естрагон и черен пипер. Внимателно вадим рибата. В бульона добавяме морков и целина. Най-добре е те да бъдат нарязани на кубчета. Преди да се сварят напълно, прибавяме картофите. За предпочитане е те да са дребни и да не бъдат нарязани. Може да пробвате и с пресни. Когато омекнат, идва ред на малките доматчета. Варим още десет минути. Рибата се изчиства от костите и кожата. Към нея се налива бульона. Идва ред на ситно нарязания магданоз и маслото. Към супата добавете настърган хрян и оцет.

 

 

Пастет от гъби

Необходими продукти:  

400 г гъби

150 г краве масло

Сол

черен пипер

1 с.л. лимонов сок

Начин на приготвяне: Измиваме добре гъбите. Сваряваме ги в подсолена вода. Изцеждаме ги. Смиламе ги с пасатор или в комбайн. Разбиваме ги с миксер до пухкава смес. За да се получи истински пастет, се прибавя и размекнато масло. След това слагаме лимоновия сок, солта и пипера. Заради силния си вкус е най-добре да се яде само върху препечена филийка хляб. 

Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц
Хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Ще ви се наложи да действате бързо и да мислите няколко хода напред, ако искате да впечатлите хората, на чието мнение държите. Лошото е, че някои от зодията са доста напрегнати. Бъдете готови да направите компромис с когото и когато се наложи. Имате ясна цел и добри идеи. Просто действайте внимателно. Съботата и неделята са спокойни, но понеделникът е напрегнат. Ще имате ядове от всякакъв характер, най-вече битов. Във вторник надвисва раздяла с човек, когото обичате. Вслушайте се в гласа на интуицията си. В сряда - делови срещи, а за някои - и пътуване.