Полезни съвети за вкусни домашни козунаци

Полезни съвети за вкусни домашни козунаци Лакомник
Полезни съвети за вкусни домашни козунаци
Автор:Лакомник

На Великден едно от нещата, които задължително трябва да присъстват на празничната трапезе е козунак. Днес ви предлагаме няколко ценни съвета при приготвянето му, пише "Ай уомън".

Всички продукти трябва да са топли.

И стаята, в която ще се меси, трябва да е затоплена. Не бива да става течение.

Използвайте качествени продукти и по възможност домашни яйца.

Маята трябва задължително да втаса предварително с част от млякото, захар и малко брашно. Никога не се добавя сол в първоначалната смес за „събуждане“.

Захарта трябва да е разтворена, например в топлото мляко, в противен случай тестото ще стане тежко и няма да бухне достатъчно.

Яйцата трябва да са само леко разбити.

Мазнината е много важна за козунаците. Добре е да бъде смесена – и животинска, и растителна. До 50% от нея се слага при първоначалното замесване на тестото, а останалата се прибавя постепенно при месенето.

За да се получат хубави конци, трябва да се сложат до 250 г захар на 1 кг брашно. Добавянето на повече захар утежнява тестото. Конците се оформят заради развитието на глутена при продължителното месене на тестото. Освен това конците се умножават при добавянето на мазнината при месенето и при изтеглянето и оформянето на фитилите.

Тестото трябва да е меко и еластично. Ако е прекалено меко, при втасването ще се разлее и ще загуби формата си, а ако е много твърдо, ще остане сбито.

Задължително е готовото тесто да удвои обема си при втасването. Това може да отнеме от един до три-четири часа.

По-бавното втасване дава повече вкус на козунаците. Втасването преди печене отнема по-малко време и не е необходимо козунаците да са удвоили обема си, защото в началото на печенето бухването продължава.

По време на месенето и втасването на козунаците стаята трябва да се поддържа топла и да не изстива.

Преди оформянето на козунаците в тях може да се добавят мариновани в коняк сушени плодове, цитрусови кори и ядки.

След като втасат, оформените козунаци се намазват със смес от яйце и прясно мляко и се поръсват с кристална захар.

Захарта се разтрива предварително с мокри ръце, за да не загаря. Ако козунакът се украсява с ядки, ще е добре също да се намокрят, преди да се поставят.

За да бухне добре и да бъде пухкав, козунакът се слага в добре загрята фурна на 220°С за 10 мин., а след това температурата се намалява до 180-190°С. Вратичката на фурната не се отваря, но се наблюдава през цялото време. Ако много бързо се зачерви отгоре, се покрива с алуминиево фолио.

За да не прегарят вкусните ни козунаци, в долната част на фурната често се слага съд с гореща вода.

Тесто с тегло под 1 кг се пече в продължение на 30 минути, 1 кг – 45 минути, 1,5 кг – 1 час, 2 кг – час и половина.

Извадете козунака от формата за печене или тавата едва след като е изстинал.

Търсете книгата "Най-вкусните козунаци за Великден. 40 топрецепти за празника" на вестникарските павилиони на цена само 2 лв. 

Още по темата
Още по темата
Хапваме козунак едва от век
Козунаците, които днес се замесват във всяка българска къща, са част от трапезата ни едва от век. За съжаление, традицията навлиза късно у нас и то като градска мода....
Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц