Планински гозби

Планински гозби Лакомник

Вкусно и питателно меню за дълги разходки в студа

Планински гозби
Автор:Лакомник

Зимата е тук и условията за разходки в планините рязко се развалят. Ако искате обаче да си осигурите вкусно и питателно меню за дългите преходи през студените улици, препоръчваме ви да хапнете някои изпитани ястия. Дават сили, а и се невероятно вкусни. Както знаете, когато температурите са ниски, тялото ни харчи повече енергия, за да задържи топлината ни. Така че не се притеснявайте за калориите, те се горят по-лесно през зимата. Не сме пропуснали, разбира се, и любимите на всички скалички.

 

Балкански борш

Необходими продукти:

100 г сланина

1 яйце

2 ловджийски наденици

1 вр. Лапад

1 вр. Киселец

1 глава лук

1 шепа гъби

1 с. Л. Боровинки

2 филии хляб

сол

червен пипер

оцет

Начин на приготвяне: Нарязваме сланината на дребни парчета и я запържваме. Обелваме и нарязваме на ситно лука. Запържваме ги заедно, поръсваме с червения пипер. Нарязваме  останалите съставки на едро. Постепенно наливаме вода. Когато тя кипне, добавяме филийките, без кората. Оставяме да се вари на бавен огън. Поръсваме със сол и оцет. Застройваме с яйце.

 

 

Върховен омлет

Необходими продукти:

3 глави лук

2 чушки

2 домата

5 яйца

3 скилидки чесън

олио

сол

захар

кашкавал

Начин на приготвяне: Нарязваме лука на едро. Запържваме го в сгорещеното олио. Нарязваме на дребно чушките. Поръсваме ги със сол и малко захар. Наситняваме и доматите, запържваме ги. Нарязваме и чесъна. Разбъркваме добре. След няколко минути идва ред на яйцата. Разбъркваме след като всичките са в тигана. Отгоре настъргваме малко кашкавал. Разбъркваме отново за кратко и оставяме докато той се разтопи.

 

 

Височинна смес

Необходими продукти: 

4 бъбрека

1 глави лук

1 скилидка чесън

1 морков

брашно

говежди бульон

50 мл червено вино

магданоз

целина

мащерка

сол

черен пипер

Начин на приготвяне: Бъбречетата се измиват много добре. Разполовяват се и отново се изплакват. Премахват се ципите и съединителната тъкан от вътре. След това се оставят да киснат поне за час в студена вода. Добре е да я смените няколко пъти. Докато те се киснат, нарежете лука на ситно и го запържете заедно с нарязаните морков и чесън. Първат се в добро сгорещеното масло. Добавяме малко брашно, което също се запържва. Наливаме бульон, както и виното. Внимателно добавяме всички останали съставки. Когато сместа заври, добавяме бъбреците. Когато омекнат, ги извадете от сместа. Наредете върху чиния за сервиране и ги залейте със соса.

 

Миш-маш за алпинисти

Необходими продукти:

4 яйца 

1 зелена чушка 

1 червена чушка 

2 глави лук 

4 домата 

2 скилидки чесън 

6 с. л. олио 

250 г сирене 

Начин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го запържваме за кратко. Нарязваме чушките на едро и добавяме и тях. Оставяме да се пържи за поне 3 минути. След това нарязвам на ситно и чесъна. Доматите се настъргват. Задушаваме за около 15 минути. Идва ред на сиренето – то се натрошава отгоре. Едва накрая се счупват яйцата в купичка и се объркват. Изсипват се отгоре и се бърка енергично, докато яйцата се стегнат.

 

 

Скалички

Необходими продукти:

2 опаковки бисквити

2 пакетчета масло

1 яйце

орехи

пудра захар

ванилия

коняк

За глазурата:

4 с. л. какао

1 ч. ч. пудра захар

1 пакетче масло

Начин на приготвяне: Начупваме добре бисквитите. Маслото се разбива добре с пудрата захар и ванилията. В тази смес се прибавят бисквитите, както и счуканите орехи. Добавяме коняка, както и яйцето. Месим продължително, докато сместа стане еднородна и се образува гладко тесто. Оформяме скалички. Оставяме настрана и започваме да правим глазурата. Смесваме какаото и захарта. След това ги прехвърляме в тенджерка с малко вода. Бъркаме, докато се разтопят напълно. Слагаме сместа на котлона, докато заври. Веднага след това я оттегляме от огъня. Пускаме вътре маслото, докато е още гореща. Бъркайте докато то се разтвори. Докато сместа е още топла, обливаме скаличките. Оставяме ги на студено, докато стегнат.

Напиши коментар »
(1)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц
Хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Ще ви се наложи да действате бързо и да мислите няколко хода напред, ако искате да впечатлите хората, на чието мнение държите. Лошото е, че някои от зодията са доста напрегнати. Бъдете готови да направите компромис с когото и когато се наложи. Имате ясна цел и добри идеи. Просто действайте внимателно. Съботата и неделята са спокойни, но понеделникът е напрегнат. Ще имате ядове от всякакъв характер, най-вече битов. Във вторник надвисва раздяла с човек, когото обичате. Вслушайте се в гласа на интуицията си. В сряда - делови срещи, а за някои - и пътуване.