Писюр пиде от баба

Писюр пиде от баба Лакомник
Писюр пиде от баба
Време за приготвяне
Приготвяне
2 часа
Порции
Порции
6
Автор
Петранка Димитрова, Кубрат
Лакомник Необходими продукти

2 яйца
олио 
1 кисело мляко
1/2 кубче мая за хляб
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
брашно, колкото поеме
1 бучка сирене

Начин на приготвянe

В прозрачна кафена чашка от 220 г за еднократна употреба се счупват яйцата, отбелязваме мярката и сипваме в купичка. Измерваме същото количество олио и го прибавяме в купичката при яйцата. Измерваме същото количество кисело мляко и прибавяме и него към яйцата. Напълваме чашката с хладка вода, в която разтваряме 1/2 кубче мая, 1 чаена лъжичка захар и прибавяме към яйцата. Правим кладенче в предварително пресятото брашно, сипваме всички продукти и прибавяме 1 чаена лъжичка сол. Омесваме добре гладко тесто, което разточваме на 1 лист, който покрива цялата маса (метър на 80 см). Наръсваме богато листа със сирене, накапваме го с разтопена мазнина или олио. Навиваме откъм дългата страна на масата две срещуположни рула и разрязваме по средата, за да ги разделим. 

Едно след друго рулата подреждаме като охлюв в предварително намазана тава с диаметър 40 см. Намазваме охлюва с мазнина и го оставяме да втаса в предварително леко затоплена фурна около 30 минути. След това плавно увеличаваме температурата само отдолу през 5-8 минути и на 4-та степен включваме и отгоре. Печем до зачервяване, като проверяваме с дървена клечка дали е изпечена. Вадим от фурната и покриваме с кърпа.

Напиши коментар »
(7)
изглежда МЕГА ВКУСНО!
ТОВА Е ПИТКАТА НА БАБА
какво е количеството на брашното защото не става ясно колко е
Брашното е колкото поеме, за да стане меко тесто, което не лепне и не е много твърдо.
отговор на коментар
Само изглежда мега вкусно. . Всъщност е турбо вкусно :)
Тези рецепти с "брашно колкото поеме" никак не ми харесват! А също и "1 бучка сирене"????
Благодаря за прекрасната рецепта! Браво и на баба ти и на теб, Петранка! Бих опитала да я приготвя, но това пусто разточване, а и в тези размери ... надали ще се справя! Само това не ми се удава в кулинарията и ми е ад да точа (за разлика от мама, която беше царица на баниците - Бог да я прости). Бъди здрава и усмихната!:)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц