Печена агнешка плешка с плънка "Великденска морава”

Печена агнешка плешка с плънка "Великденска морава” Лакомник
Печена агнешка плешка с плънка "Великденска морава”
Време за приготвяне
Приготвяне
Порции
Порции
0
Автор
Диана Петрова, Варна
Лакомник Необходими продукти

1 агнешка плешка (2-2,5 кг)
125 г масло
1 1/2 ч.ч. сварени агнешки дреболии, нарязани на кубчета
5 цели стръка зелен лук
5-6 шепи млади листа от маточина
4 с.л. ориз
1/2 връзка магданоз
6-7 стръка пресен джоджен
1 ч.л. стрит сушен джоджен
1 ч.л. черен пипер
3 щипки стрита сушена мащерка
1 с.л. дребни стафиди
15 дребни черни маслини
сол на вкус
За намазване отгоре:
1 ч.л. горчица
1 с.л. олио
1 с.л. червен пипер
сол
масло - част от общото количество

Начин на приготвянe

Плешката се почиства, измива се и се оставя да се отцеди. Внимателно откъм най-долното ребро се отваря дълбок джоб - с дланта на едната ръка се “отлепват” ребрата от месото по хода на рехавата тъкан, като се внимава да не се допусне някъде разкъсване. Страните на този джоб се посоляват леко, след което се намазват със смес от сушения джоджен, мащерка и половината черен пипер. Горната повърхност на плешката обилно се намазва със смес от горчицата, олиото, червения пипер и сол. Така подготвената плешка се слага в тавичка, захлупва се с някакъв съд и се държи 24 часа на студено.

Плънка:

1 пълна с.л. масло се сгорещява и в него се задушава ситно нарязаният лук. Прибавя се измитата и нарязана на ивички маточина, след 1-2 минути задушаване - и дреболиите, а накрая - оризът. Когато всичко се задуши, съдът се снема от котлона и към сместа се прибавят маслините, измитите и накиснати стафиди, магданозът и пресният джоджен, ситно нарязани, останалата част черен пипер. Сместа се посолява и се наливат 2 к.ч. бульон от варените дреболии. Слага се на котлона само за 1-2 минути да заври и отново се снема, оставя се около 10 минути.

С тази плънка се напълва плешката, като отворът се зашива и се поставя в тавичката, в която ще се пече. Отвън се намазва с останалата половина от размекнатото масло. Около нея се налива 1 1/2 ч.ч. топла вода и тавичката се поставя в много силна фурна за 15-20 минути, докато месото образува коричка, после температурата се намалява на 180 градуса. Месото от време на време се залива със сос от печеното, като се долива по малко гореща вода. Плешката се пече около 2 часа. Когато е почти готово, отгоре, точно в средата, се прави разрез и в него се забожда с тъпата част едно сурово, боядисано в червено яйце. Печенето продължава още 12-15 минути.

Начин на поднасяне:

За да се придаде по-голяма тържественост на “жертвоприношението” по случай Възкресението Христово, е нужна предварителна подготовка, която започва 15-20 дни преди Великден и не изисква нито много труд, нито излишни средства. Приготвя се голяма тава и друга по-малка, с размерите на тази, в която ще се пече агнешката плешка. Двете тави се поставят една в друга, а между тях трябва да се образува празен пръстен с ширина около 7-8 сантиметра.

В този пръстен се застила тънък пласт памук, намокря се и се наръсва гъсто в един ред със здрави и едри житни (ръжени) зърна. Тавите се оставят на топло и светло място и от време на време памукът се полива с малко вода, така че винаги да е влажен. До Великден израства зеленина с височина около 15 см. Половин час преди поднасяне на печеното вътрешната тава се изважда.

Сред стръковете зеленина се поставя незапалено кандило или свещ и ярко оцветени яйца според броя на сътрапезниците. Готовото ястие се изважда от фурната, оставя се 15-20 минути на стайна температура, след което съдът внимателно се поставя сред зеленината и украсата в голямата тава. Домакинята запалва кандилото (свещта) и така поднася печеното на масата заедно с великденски кравай, изпечен също с червено яйце в средата.

Да ви е сладко!

Желая ви много успехи и в бъдеще и весели великденски празници!

Напиши коментар »
(20)
Продуктите за това ястие са към 50лв няма начин за един обяд толкова пари Има и по ефтини варианти
levitra adcc 2016 generic levitra levitra 20 mg film-coated tablets levitra 10 mg prezzo levitra 20 mg cijena vinjete
cialis better than viagra levitra comparison levitra prices levitra menuiserie marocaine levitra 20mg levitra sacerdote samaritano do asfalto
tabarovsky levitra levitra generic levitra free buy levitra levitra reactions
333181 drugstore.com levitra levitra.htm qxn00085193401 sespider levitra 20mg levitra prescribing info levitra generic levitra muthead forums
levitra meaningful beauty levitra 10 mg prezzo bcbsnc prior authorization form cialis vs levitra levitra 20 mg bayer prezzo cheap levitra
levitra vs viagra drug levitra online levitra bayer precio levitra 20 mg bayer prezzo levitra muthead forums
levitra babyfoon camera obscura levitra 20 mg levitra medscape levitra 20mg levitra 10 mg orodispersible tablets walmart
option calculator software download best forex trading broker in pakistan iman handel mit binaren optionen ist verdient man geld fx trading platforms australia
levitra red face generic levitra lekovi za potenciju levitra vardenafil vardenafil 20mg
levitra flavio's home levitra online qual melhor viagra cialis ou levitra side buy levitra
biz book buy generic guest levitra site vardenafil 20mg potenzmittel levitra dosage vardenafil 20mg
sartani e disfunzione erettile levitra levitra online nitrate 20 mg levitra levitra prices
ariel levitra levitra coupon cinsky znak levitra levitra online
levitra 20 mg prezzo oro levitra prices acquisto sicuro levitra coupon levitra coupon
levitra schwimmschule bremerhaven bremen generic levitra andy levitra madden rating meanings buy levitra
levitra 20 mg versus viagra levitra online levitra sales 2004 levitra online
youtube nila levitra cost levitra 20 mg gcpharma cialis vs levitra levitra 10 mg prezzo
ianareo zay levitra talohallinta levitra 20 mg bayer prezzo forumsalute levitra ansiamos levitra generic
levitra bahtera pratama pt generic levitra muzhchina levitra levitra coupon
Вашето мнение
Код за сигурност:
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц
Хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Ще ви се наложи да действате бързо и да мислите няколко хода напред, ако искате да впечатлите хората, на чието мнение държите. Лошото е, че някои от зодията са доста напрегнати. Бъдете готови да направите компромис с когото и когато се наложи. Имате ясна цел и добри идеи. Просто действайте внимателно. Съботата и неделята са спокойни, но понеделникът е напрегнат. Ще имате ядове от всякакъв характер, най-вече битов. Във вторник надвисва раздяла с човек, когото обичате. Вслушайте се в гласа на интуицията си. В сряда - делови срещи, а за някои - и пътуване.