Орехи и царевица помагат при анемия

Орехи и царевица помагат при анемия Лакомник

Чайовете да са от шипка и коприва

Орехи и царевица помагат при анемия
Автор:Лакомник

Анемията е състояние, при което на организма не достига определен елемент. Тогава е необходимо да се ядат храни, които да доставят тези вещества на тялото.

Опасно ниските нива на желязо, например, могат да доведат до слабост, бледост, а в някои случаи и до усилено сърцебиене. Храните, които могат да помогнат да се справим с тези проблеми, са телешкото, говеждото и черния дроб. Но колкото и желязо да приемаме, трябва да добавим и необходимата гарнитура, за да може то да се усвои по-лесно. Подходящо е да ядем фасул, стафиди, ябълки, зеле, моркови и марули. Необходими са още пъпеши, ягоди и орехи. За пиене докторите препоръчват чай от шипки, коприва, детелина.

Когато ни липсва фолиева киселина, обикновено в тялото не достига и витамин В. Това често причинява проблеми с кръвотворните тъкани, с храносмилателната и нервната система.

Ако страдаме от подобна липса, е добре да се храним с повече царевица, касис, спанак, магданоз, карфиол, домати, ябълки, цитрусови плодове, киви. И в този случай лекарите отново препоръчват чай от коприва и шипка. Добре е да си направите запарка от корите на лимон или портокал.

Понякога може да имаме анемия заради голяма загуба на кръв при язви, колити, цирози или хемофилия. Лекарите са категорични, че тогава трябва да се храним с дюли, лозови листа (приготвени така, както ги обичаме), орехи, броколи, карфиол, целина, фъстъци. Тук чаят трябва да е от жълт кантарион, коприва, горски ягоди или равнец. Специалистите съветват и да ги меним на всеки 2-3 седмици.

Има и още един вид анемия - хемолитична. При нея броят на новообразуваните клетки е по-малък от този на разрушените. Най-важните съставки в менюто на хората с такава диагноза са рибата и хайверът, бобовите култури, млякото, изварата, яйцата, орехите и фъстъците, пресните салати, магданозът, спанакът. Чайовете, които е хубаво да се пият, са отново от коприва и равнец. 

Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц