Опасност! Глутен - виновник №1 за затлъстяването

Опасност! Глутен - виновник №1 за затлъстяването Лакомник

Един от 300 души страда от непоносимост към съставката на пшеницата

Опасност! Глутен  - виновник №1 за затлъстяването
Автор:Лакомник

Глутенът е вещество, към което много хора имат непоносимост. Според данните, един на всеки 300 души страда от това заболяване. Някои се раждат така, но при други то се развива в късна възраст. Най-често това става между 30 и 45 години. Едва една трета от тях обаче знаят, че страдат от тази автоимунна болест. А тя е причина за нарушения на храносмилателната система, променливи настроения, слаб имунитет и дори развитие на остеопороза. Анемията обаче е един от най-сигурните сигнали за непоносимостта. Болестта обаче трудно се поддава на лечение с медикаменти. Затова диетата е почти единственото спасение.

А да се предпазим от глутена е почти невъзможно. Той се използва при производството на почти всички храни. Лекарите съветват да четем внимателно етикетите, но не винаги на тях е описан подробно съставът на продуктите.  

 

Освен храните с пшеница обаче, на болните от непоносимост към глутена е забранено да се хранят и с нейните производни. Затова освен белият хляб, на страна трябва да се остави и гриса и кускуса, както и всякакви видове спагети и макарони.

И това не е всичко. В забранителния списък влиза и овесът. В него се съдържа протеин, който по състав наподобява глутена. Същият е случаят и с ечемика и ръжта.

Налага се дори да се внимава и с бакпулвера и бульона на кубчета. Експертите препоръчват да не се употребява дори соев сос. Обикновено той се приготвя  с помощта на обикновено пшенично брашно.

Болните трябва да не хапват и зърнени закуски и царевични пръчици, защото те също представляват риск. Нишестетата са строго забранени. Лошо може да се повлияете и от готовите смески от подправки, които се продават по магазините.

Състоянието обаче довежда и до дефицит на вит. В и цинк, които трябва да се набавят по изкуствен път. Освен това, когато хлябът се изключи от менюто, трябва да се замести с други въглехидрати. Подходящи са царевица, соя,  прясно и кисело мляко, както и ориз, елда. Мазнините, които се приемат пък трябва да са най-много до 40 г на ден.

 

 

 

Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Доматена крем супа с крутони Доматена крем супа с крутони
В маслото се задушават целината и морковите, нарязани на кубчета, заливат се с 2 ч.ч. гореща...
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц
Хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Може да сте апатични и да вървите по пътя на най-малкото съпротивление във всичко, което не ви се стори достатъчно важно. Звездите предупреждават, че вашият избраник е на кръстопът. Продължителните отношения не са за него. Откликвате охотно на всякакъв разговор в петък, за вас няма забранени теми. Пазете се от конфликти в понеделник, тъй като лесно може да се окажете крайни и да загубите работата си. Влюбените от вас изглеждат омагьосващи и привлекателни. Семейните представители на зодията получават шанс за конструктивно решаване на проблемите си в сряда, ако не си припомнят обидите от миналото.