Новогодишна баница с късмети

Новогодишна баница с късмети Лакомник

Направете я наложена и сложете повече сирене и масло

Новогодишна баница с късмети
Време за приготвяне
Приготвяне
45 минути
Порции
Порции
10
Автор
Лакомник
Лакомник Необходими продукти

3 1/2 до 4 пакетчета готови тънки кори

1/2 пакет свинска мас /250 г/

350 г сирене

3/4 кафена чашка ориз

6 яйца

1 чаена лъжичка сода бикарбонат

1/2 кафена чашка захар

пресни дрянови клонки с пъпки

Начин на приготвянe

Най-напред се приготвя плънката на баницата. Почистеният и измит ориз се сварява до омекване в съотношение вода-ориз 3:1 спрямо ориза. След сгъстяване и изпаряване на водата оризът се сваля от огъня и се оставя напълно да изстине.

В друг подходящ съд се разбиват яйцата. Към тях се прибавя натрошеното сирене, содата бикарбонат и свареният ориз. Разбърква се добре и получената смес се използва за плънка.

Свинската мас предварително се стопява, след което се оставя да се поохлади. Дряновите клонки с пъпките се измиват. В предварително намаслената кръгла тава се слагат две кори. Горната от тях се наръсва с част от разтопената свинска мас и плънката. Надипля се следващата кора, поръсва се с мазнина и плънка и т.н. Когато тавата се напълни до половината от височината, се поставят дряновите клонки с пъпките с предварително наречените новогодишни късметчета. Горният пласт на баницата завършва с две поставени една върху друга кори. Най-горната от тях се намазва обилно с мазнина.

Баницата се поставя веднага в силно сгорещена фурна и се пече 20-25 минути до приятно зачервяване. При опасност от прегаряне на горния слой тавата се покрива с подходяща хартия .

Изпечената баница, докато е гореща, се поръсва равномерно със захарта. Напръсква се леко с малко водичка, слага се отгоре хартия, покрива се с чиста кърпа и се оставя 10-15 минути да се задуши. Поднася се в тавата, която се слага в средата на новогодишната трапеза. Тавата се завърта с ръка няколко пъти, след което всеки яде, като разкъсва с вилица само тази част от баницата, която се е паднала пред него.

Новогодишната баница не се реже с нож.

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц