В средата на пресятото брашно се прави по-голяма ямичка, в която последователно се слагат разбитите яйца, солта, захарта, олиото, киселото мляко с разтворената в него сода бикарбонат, маята, предварително натрошена и размита с малко прясно мляко. Прибавя се на части останалото прясно мляко и се меси, докато се получи еластично, меко и еднородно тесто, без остатъци от неразмесено брашно. Ако е необходимо, се долива още малко прясно мляко. Готовото тесто се поставя в по-голям намаслен найлонов плик и се оставя да втасва в хладилник за 10-12 часа.
От добре втасалото тесто с намаслени или намокрени пръсти се късат парчета тесто с тегло около 30-35 г. Те се хващат с двете ръце, при което палците стоят отгоре, а останалите пръсти - отдолу. С помощта на пръстите парчето тесто се разтяга постепенно в елипсовидна или кръгла форма, като при това се цели средата да бъде изтънена, а краищата надебелени. В края на разтягането тестото се държи само с палеца, показалеца и средния пръст в самия край. Оформените мекици се пържат в обилна и силно сгорещена растителна мазнина (около 180°С). Пържат се от двете страни до златистожълт цвят. Отцедени от мазнината, се поднасят топли, поръсени с пудра захар.
* От това тесто могат да се приготвят и пици с избрана по избор плънка.