Майсторски мекици

Майсторски мекици Лакомник
Майсторски мекици
Време за приготвяне
Приготвяне
30 минути
Порции
Порции
12
Автор
Лакомник
Лакомник Необходими продукти

1 кг брашно

1 бурканче кисело мляко

1/2 л прясно мляко

2 яйца

2 супени лъжици олио

1 супена лъжица сол

1 чаена лъжичка захар

1 чаена лъжичка сода бикарбонат

10-15 г мая (колкото орех)

олио за пържене

пудра захар

Начин на приготвянe

В средата на пресятото брашно се прави по-голяма ямичка, в която последователно се слагат разбитите яйца, солта, захарта, олиото, киселото мляко с разтворената в него сода бикарбонат, маята, предварително натрошена и размита с малко прясно мляко. Прибавя се на части останалото прясно мляко и се меси, докато се получи еластично, меко и еднородно тесто, без остатъци от неразмесено брашно. Ако е необходимо, се долива още малко прясно мляко. Готовото тесто се поставя в по-голям намаслен найлонов плик и се оставя да втасва в хладилник за 10-12 часа.

От добре втасалото тесто с намаслени или намокрени пръсти се късат парчета тесто с тегло около 30-35 г. Те се хващат с двете ръце, при което палците стоят отгоре, а останалите пръсти - отдолу. С помощта на пръстите парчето тесто се разтяга постепенно в елипсовидна или кръгла форма, като при това се цели средата да бъде изтънена, а краищата надебелени. В края на разтягането тестото се държи само с палеца, показалеца и средния пръст в самия край. Оформените мекици се пържат в обилна и силно сгорещена растителна мазнина (около 180°С). Пържат се от двете страни до златистожълт цвят. Отцедени от мазнината, се поднасят топли, поръсени с пудра захар. 

 

От това тесто могат да се приготвят и пици с избрана по избор плънка. 

Напиши коментар »
(1)
Вече 32 години и аз ги правя по тази рецепта.,само захарта е голяма супена лъжица.Не става сладко,но по-добре се балансира със солта.Тестото може да се остави в хладилник и2-3 дни.
Вашето мнение
Код за сигурност:
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц
Хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Ще ви се наложи да действате бързо и да мислите няколко хода напред, ако искате да впечатлите хората, на чието мнение държите. Лошото е, че някои от зодията са доста напрегнати. Бъдете готови да направите компромис с когото и когато се наложи. Имате ясна цел и добри идеи. Просто действайте внимателно. Съботата и неделята са спокойни, но понеделникът е напрегнат. Ще имате ядове от всякакъв характер, най-вече битов. Във вторник надвисва раздяла с човек, когото обичате. Вслушайте се в гласа на интуицията си. В сряда - делови срещи, а за някои - и пътуване.