Кондензираното мляко - тайният коз на Наполеон

Кондензираното мляко - тайният коз на Наполеон Лакомник

Консервите вдигали войниците на крака

Кондензираното мляко - тайният коз на Наполеон
Автор:Лакомник

Кондензираното мляко е онова, което се продава в кутии и има уникална естествена сладост. Бялата маса в метални консерви е позната на света от десетилетия. Смята се, че е била любима напитка дори на войниците на Наполеон Бонапарт. И е била измислена, за да ги поддържа силни и енергични.

Маслеността на кондензираното мляко е доста по-висока от тази на обикновеното - цели 7,5%. Затова е и любима съставка на сладкарите, които го слагат в много кремове.

Историята на чудната храна започва, както казахме, преди доста години. Един амбициозен търговец го създал, за да си осигури армейска поръчка. И постигнал целта си. Никола Апер имал вроден усет към храната. Вложил в млякото много ценни вещества и така го направил невероятно полезно. И до днес, в него има какви ли не витамини и минерали. Знае се, че съдържа калций, желязо, фосфор, калий и натрий, както и редица витамини като А, В1, В2, В3, В6, С, D, Е. 

Наполеон бил силно впечатлен и дори дал награда на своя смел откривател, като не пропуснал да изтъкне качествата на чудната храна пред всички войници. Наредил освен на бойците, от тези консерви да се заделят и за ранените армейци. Така те се възстановявали по-бързо. 

Процесът на производство бил интересен, но важна била голямата трайност и фактът, че се пренася в консерви. Сладката напитка се прави от прясно мляко. Оставя се да се пастьоризира за десет минути. След това идва време за сгъстяване. При него количеството доста намалява, по естествен път се отстранява повече от половината вода, която се съдържа в кравето мляко. После само остава да се разпредели в консервите. Всяка от тях има срок на годност поне 6 месеца. В днешно време към него отново има интерес, въпреки че вече не се използва от армиите по света. Сега то е ценна храна за вегетарианците, които могат да получат чрез него веществата, от които се лишават, когато не консумират месо.

Млякото е популярно, както в Азия, така и в Америка. В Русия има специален стандарт за това какво трябва да съдържа този продукт. В Беларус пък се намира и единственият в света паметник на историческата консерва.

 

Домашно

Необходими продукти:

500 г захар

1 л. пълномаслено мляко

Начин на приготвяне: Изсипваме продуктите в дълбока тенджера и оставяме на средна температура докато сместа кипне. Разбъркваме от време на време. Когато заври, намаляваме степента на котлона и оставяме на тих огън за около час. Количеството течност трябва да е намаляло поне наполовина. Може да се овкуси с кафе или какао. Може да се направи и без захар.

Карамел

Необходими продукти:

2 консерви кондензирано мляко

вода

Начин на приготвяне: От кондензираното мляко лесно може да се направи карамел без дори да се отварят консервите. Достатъчно е да сложите кутиите в дълбока тенджера и да ги залеете с вода, докато ги покрие. Слагаме на висока степен на котлона, докато заври. След това намаляваме огъня и оставяме да къкри за два-три часа. Няма опасност консервите да гръмнат. Освен това, срокът им на годност се запазва напълно. Когато ги отворите, вътре ще се е образувал гъст кафеникав крем.   

 

Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц