Кисело мляко и шоколад хранят мозъка

Кисело мляко и шоколад хранят мозъка Лакомник
Кисело мляко и шоколад хранят мозъка
Автор:Лакомник

Има няколко вълшебни храни, които ще накарат мозъка ви да работи много по-добре. В тези дни пролетната умора чука на вратата, а слънчицето навън ни кара да си мислим повече за разходки, отколкото за работа. Затова и природата се е погрижила за нас и ни предоставя десет суперполезни чудеса за сивото вещество. Някои от тях растат тъкмо в това време на годината. Освен това повечето от тях и не са особено скъпи.

Дори и да не си купувате специални продукти, за да храните мозъка си, трябва да избягвате някои, ако не искате постоянно да забравяте кое къде сте оставили.

Избягвайте газираните безалкохолни напитки. Те са истинско предизвикателство за тялото. След като ги изпиете, глюкозата в тях бързо изгаря и настъпва срид на организма.

Относно количеството ядене, мненията са разнопосочни, но докторите съветват да намерим златната среда. Ако се хапваме тръвде много или твърде калорични манджи, ова ще ни направи сънливи и бавни. Ако пък предпочитате да се храните  малко и само когато сте много гладни, това отново е пагубно за тялото. При недостатъчно енергия времето за реакция се увеличава драстично. Освен това започваме и да забравяме дребни неща, най-често от ежедневните подробности като какво сме закусили или къде са ни ключовете. Все неща, които са поправими със здравословно хранене.

Яйца

Първото място е отредено на кокошите яйца. Те съдържат големи количества вит. В, който е известен като еликсир за мозъка, който ни прави доста по-паметливи. От него и реакциите ни стават по-бързи.

Патладжаните

Тези зеленчуци помагат за връзките между клетките и молекулите, които пренасят сигналите между тях. Поддържат ума “остър”.

Горските плодове

Боровинки, малини, къпини са биле на младостта. В тях има цял коктейл от антиоксиданти, който храни и подмладява мозъка едновременно . Те дават на тялото по-добра памет и координация. Стопяват и много от натрупания стрес.

Кофеин

Въпреки че много се спори дали кафето е полезно, лекарите са категорични, че то значително подобрява способността ни да помним. В него също има антиоксиданти. Единственият минус на веществото е, че стопява желязото в кръвта.

Шоколад

Почитателите на шоколода могат да си отдъхнат - той е полезен. Черният е незаменим за концентрацията и повишава нивото на ендорфините. Белият пък ни помага да координираме по-добре реакциите си.

Зелен чай

Той ни дава сили да изживяваме трудните си дни, защото ни успокоява. Всеки път, когато се ядосаме, губим нервни клетки. Както е известно, те не се възстановят. Благодарение на чая обаче, ние се успокояваме и пестим от безценните клетки.

Кисело мляко

За да се чувстваме добре и да сме работоспособни, главна “вина” има и храносмилателната система. А няма друга панацея освен киселото мляко. В него има огромни количества пробиотици, минерали и протеини, които лекуват стомаха.

 

Зелени растения

Спанак, коприва, киселец, лапад и т. н. са невероятен източник на витамини и минарали. Те пък са безценни за човешкото тяло, защото помагат на клетките да приемат по-лесно кислорода. Той ги храни и съответно подобрява функциите им. По-този начин ги поддържа и млади. За клетките на мозъка това е от решаващо значение.

Зърнени култури

Когато сме твърдо решени да подобрим функциите на сивото си вещество, не бива да пропускаме и зърнени култури. Въпреки че често именно въглехидратите, от които са изградени ни трупат и килца, веществата за незаменим източник на енергия за мозъка.

Чесън

Десетият в списъка, но не и по важност, е чесънът. Той предпазва тялото ни от инфекции и стрес. Освен това има антибактериален ефект. Всеки срив на имунната ни система, натоварва органите, но действа най-много на мозъка.

Напиши коментар »
(5)
Furrealz? That's mauerlovsly good to know.
Hey, kiellr job on that one you guys!
Weeeee, what a quick and easy sotnoilu. http://grgdleil.com [url=http://aayakw.com]aayakw[/url] [link=http://vjnugx.com]vjnugx[/link]
I thoguht finding this would be so arduous but it's a breeze!
What a pleasure to find someone who idtniefies the issues so clearly http://pgcgmvhk.com [url=http://pjbdjp.com]pjbdjp[/url] [link=http://koacwgoujv.com]koacwgoujv[/link]
Вашето мнение
Код за сигурност:
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц